Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οι δυνάμεις της αδράνειας…


Γράφει ο Νίκος Σουρλόπουλος
Πτυχιούχος Φιλοσοφίας
& Πολιτικών Επιστημών
Πρόσφατα μια δασκάλα ενός σχολείου της πόλης προσπάθησε να καθαρίσει μια σχολική μονάδα, η οποία ήταν σε κακό χάλι. Με πολύ εθελοντική εργασία αλλά και τη συνδρομή του Δήμου κατάφεραν τελικά να καθαρίσουν το σχολείο και να το παραδώσουν στα παιδιά έτοιμο προς χρήση.
Η πράξη είναι αξιέπαινη. Όχι όμως για όλους. Ακόμα και σ’αυτή την απλή ενέργεια που μόνο καλό έκανε, υπήρξαν κάποιοι, οι οποίοι όχι μόνο δυσαρεστήθηκαν αλλά και έφθασαν στο σημείο να ζητήσουν ευθύνες από τη διευθύντρια του σχολείου, ακόμα και να την απειλήσουν με μηνύσεις.
Είναι προφανώς εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται που καθαρίστηκε το σχολείο αλλά για το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν οι δικές τους ευθύνες για την πρότερη κατάσταση. Δεν ενδιαφέρονται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο αλλά μονάχα να μην θιγούν οι ίδιοι.

Όποια αλλαγή επιχειρείται να γίνει στον τόπο μας έχει αυτόματα έναν εχθρό. Τις δυνάμεις τις αδράνειας. Είναι όλες εκείνες οι δυνάμεις που θέλουν να μείνουν πράγματα όπως έχουν. Είτε γιατί έχουν βολευτεί μέσα στην υπάρχουσα κατάσταση είτε γιατί στην αναγκαιότητα των αλλαγών βλέπουν τις δικές τους ευθύνες.
Αυτό οφείλει να το έχει καλά στο μυαλό του όποιος θέλει να αλλάξει κάτι και να μην έχει αυταπάτες. «Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί», όπως λέει και ο σοφός Γκάτσος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: