Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Υπήρξε καθηγητής στην Αλεξάνδρεια ο γνωστός καθηγητής Πανεπιστημίου Κων/νος Φωτιάδης

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι κομβικά πρόσωπα στη διαμόρφωση ενός νέου. Όσοι είχαν την τύχη να έχουν μεγάλους δασκάλους το θεωρούν δώρο θεού. Ένας δάσκαλος μπορεί να ανοίξει σε έναν νέο κόσμους που ο ίδιος δεν γνωρίζει. Με το παράδειγμά του μπορεί να διδάξει ήθος και μια άλλη στάση απέναντι στα πράγματα. Μετά την οικογένεια, οι δάσκαλοι είναι αυτοί που μπορούν να επηρεάσουν τους νέους περισσότερο. Αν βέβαια είναι φωτισμένοι.

Ένας τέτοιος καθηγητής ήταν και ο Κώστας Φωτιάδης, ο οποίος θήτευσε για ένα διάστημα στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξάνδρειας. Όσοι είχαμε την τύχη να τον έχουμε καθηγητή τον θυμόμαστε ως έναν άνθρωπο φιλελεύθερο στην συμπεριφορά του για εκείνη την εποχή. Σου μετέδειδε μια ζεστασιά αντί φόβου και το μάθημά του ήταν μια ευχάριστη διαδικασία αντί ενός βασάνου.

Το κείμενο αυτό γράφεται με αφορμή την είδηση των τελευταίων ημερών σχετικά με το σύγγραμμα του κ. Φωτιάδη - καθηγητή Πανεπιστημίου πλέον - για τη γενοκτονία των Ποντίων, το οποίο βρισκόταν στη βουλή των Ελλήνων αναξιοποίητο. Την περασμένη Κυριακή μάλιστα νομίζω πως το κυκλοφόρησε η πανελλήνιας εμβέλειας εφημερίδα Real News του Νίκου Χατζηνικολάου.

Αξίζει νομίζω να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι ένας σπουδαίος καθηγητής όπως ο Κώστας Φωτιάδης πέρασε ως καθηγητής Γυμνασίου από το 2ο Γυμνάσιο της πόλης μας. Και δεν είναι τυχαίο ότι για πολλούς μαθητές του ο κ. Φωτιάδης έμεινε στη μνήμη τους ως ένας από τους καλύτερους δασκάλους που είχαν στα μαθητικά τους χρόνια.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: