Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Στο "φώς" οι προμήθειες των Δήμων

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΚΡΙΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΑΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Στη φωτογραφία ο Δ/ντης της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης
και Διοίκησης κ. Μιχάλης Ευσταθιάδης
με τον Δ/ντη του ΠΟΛΙΤΗ κ. Σουρλόπουλο Νίκο και
 μέλος της Πανελλήνιας Ομάδας "ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ -
ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ" που αγωνίζεται για το δικαίωμα πρόσβασης
των Ελλήνων στα δημόσια έγγραφα.

Ύστερα από αίτημα του ΠΟΛΙΤΗ πάρθηκε η πολύ σημαντική
απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερο έλεγχο στους Δήμους
και περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά τους.
Με απόφασή της η Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ημαθία αποφάσισε ότι τα τιμολόγια προμηθειών των Δήμων αποτελούν διοικητικά έγγραφα και ως εκ τούτου μπορεί να έχει πρόσβαση σ’άυτά κάθε πολίτης με εύλογο ενδιαφέρον.
Η πολύ σημαντική αυτή απόφαση ήρθε μετά από αίτημα του ΠΟΛΙΤΗ για τη χορήγηση των τιμολογίων των προμηθειών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών της Αλεξάνδρειας

Πολλές φορές Ο ΠΟΛΙΤΗΣ προκειμένου να ενημερώσει τους συμπολίτες μας για όσα συμβαίνουν στο Δήμο Αλεξάνδρειας και γενικότερα στην Ημαθία ζήτησε από αρμόδιες αρχές αντίγραφα δημοσίων εγγράφων.
Πολλές επίσης είναι οι φορές που οι δημοτικές ή άλλες αρχές αρνήθηκαν να μας προσκομήσουν τα δημόσια έγγραφα που ζητησαμε. Είναι άλλωστε πάγια τακτική κάθε εξουσίας να βάζει εμπόδια στην ελεύθερη ενημέρωση των πολιτών αρνούμενη την πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα.


Η απόφαση της Περιφέρειας
Πριν αρκετό καιρό Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ζήτησε από την πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αλεξάνδρειας να μας προσκομίσει αντίγραφα των τιμολογίων των προμηθειών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών ώστε να ενημερωθεί ο Αλεξανδρινός λαός από ποιά καταστήματα αγοράζονται τα τρόφιμα και οι άλλες προμήθειες που χρειάζονται.
Η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αλεξάνδρειας αρνήθηκε να μας δώσει τα τιμολόγια, ισχυριζόμενη ότι δεν έχουμε δικαίωμα πρόσβασης σ’αυτά.
Για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στην προϊστάμενη αρχή που είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Με απόφαση λοιπόν του Διευθυντή της τοπικής διεύθυνσης της Περιφέρειας στην Ημαθία κ. Ευσταθιάδη, την οποία δημοσιεύουμε παραπλεύρως, διευκρινίζεται ότι τα τιμολόγια των προμηθειών κάθε δημόσιου φορέα αποτελούν διοικητικά έγγραφα και ως εκ τούτου μπορεί να έχει πρόσβαση σ’αυτά κάθε πολίτης που έχει εύλογο ενδιαφερον.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερο έλεγχο των Δήμων, ενδυναμώνοντας έτσι τη διαφάνεια που θα πρέπει να υπάρχει στα οικονομικά τους.
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σας αυτή κ Νίκο Σουρλόπουλε! Θέλω να πιστεύω πως έτσι υπεύθυνα και καθαρά οι πολίτες αυτής τις Πόλης και σωστή ενημέρωση θα έχουν , αλλά και όφελος από τις τυχόν μπαγαποντικές μεθόδους που κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να εφαρμόζουν με τα χρήματα των Δημοτών. Όταν το Κράτος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδρανούν ,τότε οι πολίτες , αλλά και ο δημοσιογράφος θα πρέπει να φέρνει στο φώς περιστατικά που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Συνηχείστε λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Ευκαιρία να μάθουμαι πως πληρωνονται οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αλεξάνδρειας στους οποίους έχουν λήξει οι συμβασεις τους το 2010 και όμως συνεχίζουν να δουλέυουν.
Μήπως οι μπαγαποντικές μεθόδους συνεχίζονται να υπάρχουν;