Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Και οι δύο ισχυροί αλλά με πολλά προβλήματα

Ο δήμαρχος της Αλεξάνδρειας κ Χαράλαμπος Γκιόνογλου και ο δήμαρχος Πλατέος κ Φώτης Δημητριάδης είναι οι δύο ισχυροί που θα διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο του μεγάλου, πλέον, δήμου της Αλεξάνδρειας.

Ο κ Γκιόνογλου βρίσκεται επί οχτώ χρόνια στο τιμόνι του Δήμου της Αλεξάνδρειας και επομένως διαθέτει σημαντική εμπειρία αλλά και τον απαραίτητο μηχανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τον κ Δημητριάδη ο οποίος έχει κάνει σημαντικό έργο στον δήμο του και αυτό είναι γνωστό και εκτός των συνόρων του Δήμο Πλατέος.

Και οι δυο τους, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα τα οποία έχουν σχέση με τα κόμματα που τους στηρίζουν ή θα τους στηρίξουν αλλά και με μερικούς συνεργάτες τους, οι οποίοι είτε αποχώρησαν από την παράταξη με την οποία εξελέγησαν και θα ενταχθούν στην παράταξη του αντιπάλου τους είτε παραμένουν στην παράταξή τους αλλά με την συμπεριφορά τους εκθέτουν τον δήμαρχό τους ενώπιον της ρουμλουκιώτικης κοινωνίας.

Σε ότι αφορά την σχέση των υποψηφίων δημάρχων με τα κόμματα τους έχουμε την περίπτωση του Φώτη Δημητριάδη, ο οποίος ναι μεν πήρε την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ως τόσο όμως έχουν ανοιχτεί κάποιες πληγές μεταξύ των κομματικών στελεχών αυτού του κόμματος που στο τέλος μπορεί να βλάψουν εκλογικά τον υποψήφιο δήμαρχο. Και για να γίνουμε πιο σαφείς αναφέρουμε την αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε μεταξύ του προέδρου της ΝΟΔΕ Ημαθίας κ Σάββα Ακριτίδη και του μοναδικού βουλευτή της ΝΔ στην Ημαθία κ Μιχάλη Χαλκίδη καθώς επίσης και της Δώρας Κουρκουτά επίσης με τον κ Μιχάλη Χαλκίδη.

Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ Δημητριάδης είναι η αποχώρηση πολλών στελεχών της δικής του δημοτικής παράταξης εκ των οποίων μερικά φαίνεται ότι θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του κ Γκιόνογλου.

Βεβαίως τον κ Δημητριάδη στηρίζουν οι δύο δήμαρχου Μελίκης και Αντιγωνιδών καθώς επίσης και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο της Αλεξάνδρειας, αντιστράτηγος ε.α. κ Νίκος Γκαβαρδίνας με τον κ Γ. Τζίλα. Εδώ να πούμε ότι από την παράταξη του κ Γκιόνογλου αποχώρησε ο κ Κούγκας Σάκης, ο οποίος εντάχθηκε στον συνδυασμό του Φώτη Δημητριάδη.

Στην απέναντι όχθη έχουμε τον υποψήφιο δήμαρχο κ Γκιόνογλου, ο οποίος και αυτός έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.

Κατ’αρχήν υπάρχει μια εκκρεμότητα με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του. Πάνω στην εκκρεμότητα αυτή ακούγονται τα πιο απίθανα πράγματα. Η μία φήμη λέει ότι ο κ Γκιόνογλου δεν θέλει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για να μην διχάσει την δημοτική του παράταξη διότι υπάρχουν και άτομα που πρόσκεινται στην Νέα Δημοκρατία και ίσως αναγκαστούν να αποχωρίσουν αν πάρει το επίσημο χρίσμα του ΠΑΣΟΚ.

Μια άλλη φήμη λέει ότι η καθυστέρηση να του δοθεί το χρίσμα ή η στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον κ Γκιόνογλου έχει σχέση με .κάποια οικονομικά σκάνδαλα της διοίκησης Γκιόνογλου τα οποία υπάρχουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και αυτή είναι η αιτία που το όνομά του δεν ήταν ούτε στην τελευταία ανακοίνωση των 70 υποψηφίων δημάρχων.

Είτε ισχύει το πρώτο είτε το δεύτερο, γεγονός είναι ότι ο κ Γκιόνογλου στην συνέντευξή που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της στήριξης του από το ΠΑΣΟΚ.

Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία προβληματίζονται αν θα πρέπει να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του κ Γκιόνογλου ή όχι.

Είναι στελέχη που διετέλεσαν παλαιότερα δήμαρχοι όπως ο κ Τάσος Τασιόπουλος και κάποια άλλα που συμμετείχαν και εξελέγησαν ή όχι με τον δημοτικό συνδυασμό του Δημήτρη Παράσχου όπως ο Γιάννης Απατσίδης και ο Χάρης Χατζημιχάλης.

Το πρόβλημα σ’αυτήν την προσχώρηση των στελεχών είναι οι απαξιωτικές έως και δυσφημιστικές δηλώσεις του δημάρχου κ Γκιόνογλου κατά το παρελθόν σε βάρος του Δημήτρη Παράσχου και άλλων στελεχών, αλλά και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του ιδίου δημάρχου κατά του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο, όμως, ΤΩΡΑ ζητάει την στήριξη.

Διαφαίνεται πάντως η διάθεση του κ Γκιόνογλου να αναγνωρίσει τα λάθη του και να ξεπερασθούν οι διαφορές προκειμένου να γίνει ένα νέο ξεκίνημα με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Αρκεί βέβαια να τεθούν νέες βάσεις λειτουργίας της συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης που θα είναι απαλλαγμένες από φαινόμενα σήψης που παρουσιάστηκαν στα οχτώ χρόνια και έβλαψαν το κύρος της παράταξης αλλά κυρίως έβλαψαν τον τόπο.

Επ’αυτού είναι διάχυτη η αίσθηση ότι ο αλεξανδρινός λαός θα στείλει στο σπίτι μερικούς σημερινούς δημοτικούς συμβούλους που με την πολιτική τους συμπεριφορά ξεπέρασαν τα όρια της νομιμότητας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προανακριτικές διαδικασίες.

Υπάρχουν και δημοτικοί σύμβουλοι που ήδη αποφάσισαν να μην είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είτε λόγο επαγγελματικών υποχρεώσεων είτε από φόβο ότι δεν θα εκλεγούν.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι όποιος από τους δύο υποψηφίους καταφέρει να ξεπεράσει τις αδυναμίες του και να δώσει ένα νέο όραμα για το νέο Δήμο Αλεξάνδρειας, αυτός και θα έχει το προβάδισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: