Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου


 Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον χώρο υγειονομικής ταφής που λειτουργεί σε προστατευόμενη περιοχή στη Ζάκυνθο.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χωματερή λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων και συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και ιδίως για τον φωλεασμό των χελωνών.

Η Ελλάδα πρέπει είτε να κλείσει τον χώρο υγειονομικής ταφής είτε να ευθυγραμμισθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα, αναφέρει η Επιτροπή.

Ο χώρος υγειονομικής ταφής βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στη Ζάκυνθο, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, είδος προτεραιότητας που κατατάσσεται πλέον στα απειλούμενα με εξαφάνιση.
Σύμφωνα με το patrisnews., πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ο χώρος υγειονομικής ταφής προκαλεί βλάβες λόγω της ρύπανσης από διαρροές στο τοπικό περιβάλλον και από πλαστικές σακούλες, και προσελκύει γλάρους που κυνηγούν τα χελωνάκια.

Η άδεια για τους υφιστάμενους χώρους υγειονομικής ταφής ανανεώθηκε πρόσφατα κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, και τα σχέδια για την προτεινόμενη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία τα απόβλητα θα αποστέλλονται σε κινητές μονάδες και όχι στην υφιστάμενη χωματερή, έχουν εγκαταλειφθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: