Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Αντικουνουπικοί αεροψεκασμοί στην περιοχή Κλειδίου. 3 - 4 και 5 Σεπτεμβρίου

Στα πλαίσια του έκτακτου προγράμματος μαζικής καταπολέμησης των κουνουπιών για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μετά και την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 188093/2-9-2010 για την έγκριση διενέργειας αεροψεκασμών υπερμικρού όγκου (ULV) για την αντιμετώπιση ακμαίων κουνουπιών, αποφασίστηκε η εφαρμογή αεροψεκασμών σε περιοχές του Κλειδίου Νομού Ημαθίας, Κυμίνων, Βραχιάς και Μαλγάρων Νομού Θεσσαλονίκης και Αιγινίου Νομού Πιερίας. Οι αεροψεκασμοί θα γίνουν σε εκτάσεις γεωργικών καλλιεργειών (κυρίως ορυζώνες) και σε απόσταση τουλάχιστον 2 χλμ από κατοικημένες περιοχές και τουλάχιστον 1 χλμ από τη θάλασσα.

Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας από τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Σήμερα, Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου θα ψεκαστούν από αέρος 13.000 στρ. σε Κύμινα, Μάλγαρα και Κλειδί, αύριο Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου θα ψεκαστούν από αέρος 8.200 στρ. σε Κλειδί και 24.000 στρ. σε Αιγίνιο και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου θα ψεκαστούν από αέρος 20.000 στρ. στην περιοχή Βραχιά/Κλειδί (πάνω από την Εθνική Οδό).

Η διενέργεια των αεροψεκασμών στους ορυζώνες, που γίνεται συμπληρωματικά με τις από εδάφους εκνεφώσεις που πραγματοποιούνται εντός των οικισμών, στοχεύει στην καταπολέμηση των ακμαίων του κουνουπιού Culex pipiens που φέρεται να μεταδίδει τον ιό του Δυτικού Νείλου στους ανθρώπους. Το φάρμακο που θα χρησιμοποιηθεί στους αεροψεκασμούς είναι το συνθετικό πυρεθρινοειδές Φαινοθρίνη (Σουμιθρίνη, Sumithrin).

Δεν υπάρχουν σχόλια: