Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Αποφασίστηκε η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του ΧΥΤΥ

Μετά τον έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το πράσινο φώς που έδωσε για την υπογραφή της από το προεδρείο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμάτων (ΕΣΔΑ), χθες Δευτέρα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΑ και αποφάσισε με ψήφους 10 ΝΑΙ και 2 ΑΠΩΝ να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο κ. Νίκο Παπαποστόλου στην υπογραφή της σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Τα 2 όχι αφορούν τον Δήμο της Βέροιας και της Νάουσας, οι Δήμαρχοι των οποίων με φαξ που απέστειλαν ζητούσαν την αναβολή της συζήτησης, για να μπορέσουν εν τω μεταξύ να συζητήσουν το θέμα στα δημοτικά τους συμβούλια.

Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα οι 7 Δήμαρχοι του ΕΣΔΑ είχαν συνάτηση με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος , ο οποίος δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει το έργο της κατασκευής του εργοστασίου Επεξεργασίας των Απορριμάτων της Ημαθίας με 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς σημαίνει ότι το αρχικό κόστος των 87 ευρώ ανά τόνο που θα στοίχιζε στους Ημαθιώτες πολίτες, τόρα θα μειωθεί στα 47 ευρώ ανά τόνο.

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση υπογραφής της σύμβασης συντάχθηκε και ο Δήμαρχος της Αλεξάνδρειας κ. Γκιόνογλου, παρά τις ανριρρήσεις που είχε για το κόστος, το οποίο όπως έλεγε έπρεπε να κατέβει κάτω από 30 ευρώ τον τόνο, και την πρόσφατη δήλωση που έκανε ότι αυτός δεν θα γίνει λαοκτόνος.

Χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας θα συζητιόταν το θέμα του κόστους της επεξεργασίας των απορριμάτων.

Τελικά φαίνεται ότι ο σκόπελος που υπήρχε με τη σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου ξεπεράστηκε και απομένει να ξεπεραστεί η χωροθέτηση του εργοστασίου στη θέση 12 από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα αποφασίσει στις 5 Μαϊου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: