Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

«Καμπανάκι» για απένταξη έργων από το ΕΣΠΑ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ;

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί τα προγράμματα του ΕΣΠΑ εντάσσοντας πολλά και σημαντικά έργα. Ως τόσο η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή προειδοποιεί με εγκύκλιό της ότι υπάρχει κίνδυνος να βγουν εκτός τα έργα εκείνα που καθυστερούν να προχωρήσουν για πάνω από έξι μήνες.
Υπό την έννοια αυτή το έργο της ανάπλασης της Αλεξάνδρειας, το οποίο βρίσκεται σε επανεξέταση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, θα πρέπει να προσεχθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μην υπάρξει 6μηνη καθυστέρηση και απενταχθεί.


Tον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απένταξης από το ΕΣΠΑ έργων που δεν έχουν δημοπρατηθεί έκρουσε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφέρειας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων, των πανεπιστημίων, της εκκλησίας και των επιμελητηρίων της περιοχής.
«Θα ανακαλούνται οι αποφάσεις ένταξης ανενεργών πράξεων όπου καθυστέρησε η δημοσίευση του διαγωνισμού πάνω από 6 μήνες από την ημερομηνία ένταξης», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΔΑ Αγγελική Ωραιοπούλου.
Παράλληλα κάλεσε τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν προτάσεις για ώριμα έργα στη Διαχειριστική Aρχή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, τα νέα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να δημοπρατούνται σε 60 μέρες από την ένταξή τους, διαφορετικά θα απεντάσσονται. Εξαίρεση θα αποτελούν τα έργα με αυτεπιστασία, που θα πρέπει να δημοπρατούνται μέσα σε 30 ημέρες.
Παρουσιάζοντας το σύνολο των έργων που αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ στο Nομό Θεσσαλονίκης, η κ. Ωραιοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υπήρξαν καθυστερήσεις το τελευτααίο χρονικό διάστημα σε έργα που αφορούν την προμήθεια εξοπλισμού για νοσοκομεία και κέντρα υγείας, την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση Καλαμάκι των Ταγαράδων, τη χρηματοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας και τις αστικές αναπλάσεις Περαίας, Θέρμης και Ελαιορέματος Πυλαίας.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δήμων έθεσαν ως ζητήματα προτεραιότητας για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, τη θαλάσσια συγκοινωνία, τις αστικές αναπλάσεις σε διάφορες περιοχές και τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών για ομάδες της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: