Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μια "περιουσία" κοστίζει η συντήρηση των οχημάτων του δήμου Αλεξάνδρειας

Ξοδέψαμε 27.800 ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο


Φώτογραφία από internet
Μετά τη συνένωση των τεσσάρων Δήμων σε έναν, ο νέος διευρυμένος Δήμος Αλεξάνδρειας απέκτησε ένα τεράστιο στόλο από οχήματα, που περιλαμβάνει από επιβατικά αυτοκίνητα, μέχρι φορτηγά, μηχανήματα έργων και φυσικά απορριμματοφόρα.
Η συντήρηση και η επισκευή όλων αυτών των οχημάτων αναδεικνύεται σε ένα μεγάλο έξοδο για το Δήμο και κατά συνέπεια για τους φορολογούμενους δημότες, το οποίο αν δεν εξορθολογιστεί ίσως αποτελέσει ακόμη μια μαύρη τρύπα για τα οικονομικά του Δήμου μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, ο Δήμος Αλεξάνδρειας στις 90 πρώτες ημέρες του 2011 ξόδεψε 27.859 ευρώ για την αγορά ανταλλακτικών και την επισκευή 21 οχημάτων του Δήμου. Το ποσό είναι αρκετά μεγάλο και σίγουρα δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στον κάθε πολίτη για το πού θα φθάσει το ύψος του στο τέλος του χρόνου. Αν δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο χρειάστηκαν 28.000 ευρώ περίπου, ενδέχεται το πόσο στο τέλους του χρόνου να ξεπεράσει ακόμα και τις 100.000 ευρώ;
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε τέτοια έξοδα πρέπει να μπαίνουν στο τραπέζι του προβληματισμού για να δούμε αν μπορούμε να τα μειώσουμε. Θα πρέπει κατ’αρχήν να υπάρξει μια αξιολόγηση της κατάστασης του κάθε οχήματος του Δήμου για να δούμε πόσο παλιό είναι το καθένα. Θα πρέπει επίσης να δούμε ποιες είναι οι συνήθεις βλάβες σε κάθε όχημα και πόσο μας κοστίζει το καθένα σε συντήρηση και επισκευή, ώστε να καταλήξουμε σε μια αναλογία κόστους-οφέλους. Ίσως Θα πρέπει επίσης να προβούμε και σε μια επαναδιαπραγμάτευση με τα συνεργεία, ώστε να πάρουμε καλύτερες τιμές.
Όπως και να έχει, ο τρόπος προμήθειας των ανταλλακτικών είναι μεγάλο και «σκοτεινό» θέμα, το οποίο απασχόλησε προσφάτως και το Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη νέα δημοτική αρχή του Γιάννη Μπουτάρη να κατηγορεί την προηγούμενη για κατατμήσεις των προμηθειών στα ανταλλακτικά των απορριμματοφόρων και για απευθείας αναθέσεις που ζημίωναν τον Δήμο.
Στο Δήμο Αλεξάνδρειας ο προεδρεύων της Επιτροπής για τη Συντήρηση και την Επισκευή των οχημάτων είναι ο αντιδήμαρχος κ. Σάκης Κούγκας με τρείς τακτικούς υπαλλήλους του δήμου για μέλη της επιτροπής. Αρμοδιότητά τους είναι αφενός να διατηρούν τα οχήματα συντηρημένα ώστε να επιτελούν σωστά το έργο τους, αφετέρου να μειώσουν το κόστος συντήρησης και επισκευής, εξορθολογίζοντας τον τρόπο προμήθειας ανταλλακτικών και παρέχοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο που ξοδεύονται τα χρήματα των δημοτών.
Ο κ. Κούγκας βέβαια δεν μας έδωσε μέχρι στιγμής καλά δείγματα γραφής ως αντιδήμαρχος, ούτε στη διοίκηση Γκιόνογλου, ούτε τώρα στη διοίκηση Δημητριάδη. Τόσο με το θέμα της ηχορύπανσης πριν κάποια χρόνια, όσο και με τις πρόσφατες ενέργειές του (περιφορά γαϊδάρου, παράνομα παρκάρισμα) έχει απογοητεύσει τον Αλεξανδρινό λαό.
Παρ’όλ’αυτά θα περιμένουμε καλόπιστα να δούμε αν θα κάνει όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στο θέμα των προμηθειών ανταλλακτικών και στη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων του Δήμου, γιατί πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα.
Πάντως η αλόγιστη σπατάλη μεγάλων χρηματικών ποσών από την τσέπη των κατοίκων του Δήμου είναι δεν θα είναι αποδεκτή, σε εποχές μάλιστα που ο κάθε πολίτης κόβει από το υστέρημά του για να τα βγάλει πέρα. Ο ορθολογισμός και η διαφάνεια θα πρέπει να επικρατήσει παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: