Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Με επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών από το Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στοχεύοντας στην πρόληψη και την αποφυγή εξάπλωσης των παιδικών νοσημάτων, καθώς και στην προαγωγή της υγείας ευάλωτων κοινωνικά ομάδων πληθυσμού, το Ιατροκοινωνικό Κέντρο του δήμου συνεχίζει με επιτυχία το πρόγραμμα εμβολιασμών στα παιδιά του συνοικισμού Αγίου Γεωργίου της Αλεξάνδρειας.
Μέχρι σήμερα στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο Αλεξάνδρειας έχουν διενεργηθεί τέσσερις προγραμματισμένοι κύκλοι εμβολιασμών, κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν 750 εμβολιασμοί παιδιών (τετάνου, διφθερίτιδας, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, μηνιγγιτιδόκοκκου, ανεμοευλογιάς, πνευμονιόκοκκου, ηπατίτιδας Α, ηπατίτιδας Β, αιμόφιλου ινφλουέντζας), ενώ πρόσφατα παραγγέλθηκαν άλλα 135 εμβόλια, που αναμένεται να παραληφθούν μετά από έγκριση της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.
Τα στελέχη του Ιατροκοινωνικού Κέντρου ευχαριστούν ιδιαίτερα τον διοικητή και το διοικητικό συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, για την πολύτιμη συνδρομή και συνεργασία τους, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών που κατοικούν στο συνοικισμό Αγίου Γεωργίου δεν διαθέτουν ασφαλιστική ή άλλη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και οι οικογένειες τους δεν έχουν την δυνατότητα να επωμιστούν το κόστος των παιδικών εμβολιασμών.

Παράλληλα, το Ιατροκοινωνικό Κέντρο του δήμου Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), συμμετέχει στην υλοποίηση προγράμματος συμπληρωματικής επιδημιολογικής επιτήρησης της πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα, κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2010 – Οκτωβρίου 2011. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης της πολιομυελίτιδας σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και η ομάδα των ωφελουμένων δημοτών μας του συνοικισμού Αγίου Γεωργίου, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση πιθανής επανακυκλοφορίας του άγριου τύπου του ιού της πολιομυελίτιδας.
Σχετικά με τη λειτουργία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Αλεξάνδρειας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου, κ. Νικόλαος Γκαβαρδίνας, τόνισε ότι στόχος της διοίκησης είναι να αξιοποιήσει περαιτέρω και να κάνει ακόμη πιο αποτελεσματική τη λειτουργία αυτής της σημαντικής δομής κοινωνικής προστασίας που διαθέτει ο δήμος Αλεξάνδρειας. «Αναμένουμε σύντομα να προχωρήσει η ένταξη του Ιατροκοινωνικού μας Κέντρου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” του ΕΣΠΑ ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση για τη λειτουργίας του. Παράλληλα, με την ίδρυση νέας Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, που θα είναι μία και ενιαία για όλο το δήμο, προβλέπουμε να ενσωματωθεί επιχειρησιακά στην Κοινωφελή Επιχείρηση η δομή αυτή όπως και το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι”», δήλωσε ο κ. Γκαβαρδίνας και εξήρε την συμβολή και προσφορά των στελεχών του Κέντρου για την επίτευξη των στόχων του.
Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο του δήμου Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006, με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Στεγάζεται στην Πλατεία Παπαντωνίου, στα όρια του συνοικισμού Αγίου Γεωργίου. Λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2008 με βασικό στόχο την προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την κοινωνική προστασία των Ελλήνων Τσιγγάνων της περιοχής καθώς και ατόμων που αντιμετωπίζουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, με απώτερη επιδίωξη την κοινωνική τους ένταξη και ενσωμάτωση. Το Κέντρο στελεχώνεται από ιατρό, κοινωνιολόγο, ψυχολόγο, νοσηλεύτρια και διαμεσολαβήτρια, η οποία προέρχεται από τον πληθυσμό αναφοράς του συγκεκριμένου οικισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: