Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η εξουσία ως προνόμιο

Νίκος Σουρλόπουλος
Πτυχιούχος Φιλοσοφίας
& Πολιτικών Επιστημών 
Αν κάποιος διάβαζε την ακόλουθη είδηση: “Χθες Σάββατο, πολίτης πάρκαρε παράνομα το αυτοκίνητό του πάνω στο χώρο του Πνευματικού κέντρου και η αστυνομία του έκοψε κλήση”, σωστά θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι το συγκεκριμένο συμβάν δεν συνιστά είδηση. Καθημερινά υπάρχουν πολίτες που παρανομούν και καθημερινά η αστυνομία εφαρμόζει το νόμο. Δεν είναι κάτι που έχει μια ξεχωριστή σημασία.
Αυτό που κάνει είδηση το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι η ίδια η παράβαση αλλά το γεγονός ότι αυτός που διέπραξε την παράβαση είναι ο πρώτος αντιδήμαρχος του Δήμου Αλεξάνδρειας. Αυτή η μικρή επισήμανση κάνει όλη τη διαφορά. Γιατί όλοι συγχωρούμε την παρανομία ενός πολίτη αλλά κανείς δεν μπορεί να συγχωρήσει την παρανομία σε έναν πολιτικό.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες είναι οι θεματοφύλακες της νομιμότητας. Τους έχει εκλέξει ο λαός ακριβώς γιατί έχει εναποθέσει σ’αυτούς το ρόλο της σωστής λειτουργίας του δήμου, του κράτους, των θεσμών.
Αν οι ίδιοι οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες παρεκκλίνουν της νομιμότητας τότε διαλύεται όλο το οικοδόμημα. Αν οι ίδιοι οι θεματοφύλακες της νομιμότητας παρανομούν, τότε ποιός θα μας φυλάξει από τους ίδιους τους φύλακες;
Μήπως αυτό όμως δεν συμβάινει σε ολόκληρη την Ελλάδα; Μήπως γι’αυτό δεν φθάσαμε στα σημερινά χάλια;

Η παράβαση του αντιδημάρχου δεν έχει τόση σημασία ως παράβαση αυτή καθ’εαυτή αλλά γιατί είναι χαρακτηριστική μιας συγκεκριμένης αντίληψης για την πολιτική. Μιας αντίληψης που έχει στο κέντρο της τη ρήση “η εξουσία για την εξουσία”. Η εξουσία δηλαδή για τα προνόμιά της. Πολλές φορές μάλιστα εκφράζεται με τόση αλαζονεία που φτάνει τα όρια της ύβρης.
Οι πολιτικοί αυτής της αντίληψης δεν θεωρούν ότι κάνουν κάτι κακό όταν παρανομούν. Αντίθετα θεωρούν ότι ως πολιτικοί έχουν το δικαίωμα και την εξουσία να παραβαίνουν το νόμο. Θέτουν με άλλα λόγια τους εαυτούς τους πάνω από τους υπόλοιπους κοινούς πολίτες. Χρησιμοποιούν την εξουσία όχι για να διαφυλάξουν τη νομιμότητα αλλά ως δικό τους προνόμιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιδήμαρχος δεν πάρκαρε απλά το αυτοκίνητό του στη Βετσοπούλου χωρίς κάρτα πάρκιγκ, όπως κάνουν κάποιοι συμπολίτες μας. Αυτός πήγε ακόμα παραπέρα. Πάρκαρε το αυτοκίνητό του μέσα στο Πνευματικό Κέντρο διαπράττοντας μια παράβαση που κανείς σχεδόν από τους πολίτες δεν κάνει εκτός αν διαθέτει περίσσιο θράσσος. Κι όμως ο αντιδήμαρχος έκανε το αδιανόητο για τον κάθε πολίτη. Χωρίς να σκεφτεί ότι έτσι προκαλεί. Χωρίς να νοιαστεί ότι θα σχολιαστεί αρνητικά, ότι δημιοργεί ένα αρνητικό παράδειγμα για τους πολίτες.
Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για έναν πολιτικό να μην παραβαίνει τους νόμους, τουλάχιστον τόσο απλούς όσο ο ΚΟΚ. Ο κ. αντιδήμαρχος όμως δεν σκέφτηκε κανέναν από αυτούς. Γιατί;
Γιατί προφανώς κατά τη γνώμη του έχει το ιδιότυπο δικαίωμα να αφήνει το αυτοκίνητό του όπου θέλει. Γιατί κατά τη γνώμη του η εξουσία είναι λάφυρο που του δίνει έξτρα προνόμια. Αφού λοιπόν είναι Αντιδήμαρχος μπορεί κάνει να κάνει ότι θέλει.
Αν ρωτούσαμε τον συγκεκριμένο αντιδήμαρχο αν πιστεύει ότι οι πολιτικοί και πολίτες είναι ίσοι, και απαντούσε με ειλικρίνεια, νομίζω ότι θα απαντούσε αρνητικά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα κι αφού οι αστυνομικοί του έκοψαν την κλήση, αυτός δεν είχε το νου του να μετακινήσει το αυτοκίνητό του αλλά ρωτούσε τους αστυνομικούς αν τώρα που έλαβε την κλήση μπορούσε να το αφήσει όσο ήθελε!!!
O tempora, o mores!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ναι ακριβώς για αυτό αλλά και για πολλούς άλλους λόγους έφθασε η πατρίδα μας σε αυτά τα χάλια διότι υπάρχουν άνθρωποι σαν αυτό τον κύριο που μας κυβερνούν. Επειδή όμως παρακολούθησα το συγκεκριμένο περιστατικό από κάποια καφετερία τις περιοχής που συνέβη το επεισόδιο ,θα σας πω πως είστε πολύ επιεικής στην περιγραφή του. Ο κ Κούγκας όχι μόνο πάρκαρε παράνομα, όχι μόνο δεν έδινε τα στοιχεία του, αλλά προέβη σε μια άσεμνη και τραμπούκικη χειρονομία προς τους εκπροσώπους του τύπου που αποθανάτιζαν το γεγονός, άλλωστε δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο η συγκεκριμένη φωτογραφία. Όμως μεγάλη είναι και η ευθύνη τις τοπικής Αστυνομίας, έπρεπε να τον είχαν συλλάβει αμέσως για άρνηση στοιχείων, όπως θα κάνανε με οποιοδήποτε πολίτη, και όχι να τρέχει το περιπολικό να βρεί το Διοικητή του ΑΤ η τον Αξιωματικό Υπηρεσίας για να πάρουν τα στοιχεία από τον κ Κούγκα, αυτό είναι κατάντημα ! Οφείλει ο κ Δήμαρχος να τον ανακαλέσει άμεσα στην τάξη , διαφορετικά θα είναι και ο ίδιος υπόλογος στην κοινωνία όχι μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και όσα ακόμη θα έχουν πρωταγωνιστή τον κ Κούγκα, γιατί όπως λέει μια λαϊκή παροιμία, ο λύκος την τρίχα αλλάζει όχι το μυαλό του.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ είπε...

Από έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει την εξουσία ως ένα μέσο με το οποίο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, δεν περιμένω ούτε πολιτισμό ούτε δημοκρατικές ευαισθησίες. Δεν με ξαφνιάζουν δε οι τραμπουκισμοί του.
Συμφωνώ όμως απόλυτα μαζί σας ότι ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, θα πρέπει άμεσα να τον ανακαλέσει στην τάξη, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι και ο ίδιος υπεύθυνος. Θα προσέθετα μάλιστα ότι ήδη έχει καθυστερήσει να το κάνει.
Χαίρομαι επίσης ιδιαίτερα που πλέον συμπολίτες μου σαν κι εσάς αντιδρούν σε τέτοιου είδους απολίτιστες συμπεριφορές, οι οποίες σε άλλες εποχές θα περνούσαν απαρατήρητες.
Ο Δήμος μας μεγαλώνει και μαζί μ'αυτόν μεγαλώνουν και οι ευθύνες όλων αυτών που εμπλέκονται με τα κοινά. Χρειάζεται σοβαρότητα, πολιτισμός και γνώσεις ώστε να φτιάξουμε τον τόπο μας λίγο καλύτερο.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Συγχαρητηρια για το αρθρο. Συμφωνω απολυτα με τον πρωτο σχολιαστή