Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

«Το σεντούκι των ιστοριών ανοίγει σε Αλεξάνδρεια, Σέρρες, Βέροια και Πολύκαστρο!»


«Όλοι έχουν μια ιστορία να πουν, αρκεί να ψάξουμε να τους βρούμε».

Έχοντας αυτή τη φράση ως αρχή, τέσσερις βιβλιοθήκες βρήκαν τον τρόπο αυτές τις ιστορίες να τις καταγράψουν και να τις φυλάξουν σε ένα σεντούκι που θα μπορεί να το ανοίγει όποιος ενδιαφέρεται όπου και αν βρίσκεται. Πρόκειται για ιστορίες του τόπου μας: μαρτυρίες, θρύλοι και παραμύθια, ήθη, έθιμα και καθημερινότητα, ανθρώπινες σχέσεις, ιστορικά γεγονότα, ό,τι νομίζει ο καθένας ότι αξίζει να διασωθεί. Για πρώτη φορά λοιπόν, τέσσερις βιβλιοθήκες της Ελλάδος θα δουλέψουν μαζί σαν ένα μικρό δίκτυο και θα επιδιώξουν να καταγράψουν μια άγραφη έως τώρα, πολιτιστική κληρονομιά.
Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Κάποιοι αφήνουν ένα γραπτό βιβλίο ζωής, εμπειριών και φαντασίας, άλλοι όμως όχι. Στις βιβλιοθήκες δίδεται η ευκαιρία να διασώσουμε κεφάλαια της ζωής σας, αλλά και των αγαπημένων μας.
Από τη Δευτέρα 13 Μαΐου, όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία, μπορεί να επικοινωνεί με:
·         Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας: 23330-26806 (Φιλίππου 61, Αλεξάνδρεια biblalex@otenet.gr )
·         Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών: 23210-98557 (Ν.Νικολάου 20-απέναντι από το Μαξίμειο, www.serrelib.gr, serrelib@serrelib.gr)
·         Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: 23310-24494 (Έλλης 8 Βέροια www.libver.gr, info@libver.gr )
·         Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολύκαστρου: 23430-24166 (Παλαιολόγου 3, dpolibro@yahoo.gr )
Η διαδικασία είναι απλή. Κλείνετε ένα ραντεβού, έρχεστε στη βιβλιοθήκη και το αρμόδιο προσωπικό θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα στάδια καταγραφής. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μικροί (με συνοδεία γονέα) και μεγάλοι, άνθρωποι μόνοι τους ή σε ομάδες, πολιτιστικοί σύλλογοι, τάξεις σχολείων… δεν αποκλείουμε κανέναν!
Έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση για να τολμήσετε την καταγραφή μόνοι σας; Ακόμη και γι’ αυτό θα βρείτε βοήθεια και πληροφορίες σε υλικό που θα μοιράζεται στις βιβλιοθήκες, (προσεχώς και στο site του σεντουκιού: stories.futurelibrary.gr).
Φιλοδοξούμε αυτή η τάση να επεκταθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και γιατί όχι, σε όλη την Ελλάδα.  Αν έχεις κι εσύ κάτι για το σεντούκι των ιστοριών, έλα στη βιβλιοθήκη! Το σεντούκι μας  δεν έχει κλειδαριές!
Συντονίστρια προγράμματος: Μαρία Βραχλιώτου (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών - τηλ. 23210.98557 – vraxmarx80@gmail.com)
          Το πρόγραμμα «το σεντούκι των ιστοριών» πραγματοποιείται στα πλαίσια δράσεων του Future Library και με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ στο ξεκίνημα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, διατέθηκαν για το πρόγραμμα 25 tablet pcs και 25 smartphones  από την εταιρία Vodafone.
          Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
          Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: