Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Στη Βέροια διακρίνονται αλλά στο Ρουμλούκι...

Άρθρο του Νίκου Σουρλόπουλου

Οι Βιβλιοθήκες και τα Βιβλιοπωλεία είναι για μένα χώροι ζεστοί και οικείοι. Έχω περάσει αμέτρητες ώρες μέσα σε Βιβλιοπωλεία, ψάχνοντας και ξεφυλλίζοντας βιβλία. Έχω ξενυχτήσει πολλές φορές σε Βιβλιοθήκες, ερευνώντας, διαβάζοντας και γράφοντας πανεπιστημιακές εργασίες και άρθρα ποικίλης θεματογραφίας. Ιδιαίτερα οι Βιβλιοθήκες είναι χώροι που αγαπώ πολύ. Χώροι Γνώσης και Πολιτισμού.

Για το λόγο αυτό χάρηκα ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκα για την πολύ σημαντική διάκριση της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης της Βέροιας, η οποία κέρδισε το Βραβείο του ιδρύματος Bill & Melinda Gates. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον εμπνευσμένο Δ/ντη της Βιβλιοθήκης κ. Τροχόπουλο αλλά και σε όλο το προσωπικό που εργάζεται στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν πιάσει το νόημα μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης, και έχουν δημιουργήσει ένα χώρο που προσφέρει στους πολίτες, όχι μόνο στείρες πληροφορίες, αλλά τα απαραίτητα εφόδια για να κάνουν την ζωή τους καλύτερη. Από πρακτικές γνώσεις, μέχρι θεωρητικές αναζητήσεις, και από πρόσβαση στο internet μέχρι δημιουργικά παιχνίδια.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η παρουσία της Βιβλιοθήκης της Βέροιας θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών της πόλης αυτής. Αυτού του είδους η προσφορά είναι πραγματικά εθνική προσφορά.

Ταυτόχρονα όμως με τη χαρά για τη διάκριση της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, δεν μπορώ παρά να νοιώσω μεγάλη θλίψη για την κατάντια του πολιτισμού στην πόλη μας την Αλεξάνδρεια, όπου επί μια ολόκληρη 20ετία χάσκει ανολοκλήρωτο το Πνευματικό Κέντρο.

Νοιώθω πόνο για τα παιδιά της Αλεξάνδρειας που δεν μπορούν να απολαύσουν τα προνόμια που απολαμβάνουν παιδιά άλλων πόλεων.

Νοιώθω οργή που νέοι και ενήλικες της πόλης μου αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες πρωτόγονες στο επίπεδο του Πολιτισμού.

Αγανακτώ με την αντίληψη τόσων και τόσων Δημάρχων, οι οποίοι αντιμετώπισαν τον Πολιτισμό ως περιθώριο της πολιτικής τους και όχι ως επίκεντρο.

Αυτή η στενοκέφαλη αντίληψη έφερε την πόλη μας στην παρακμή. Αυτή τη στενόμυαλη αντίληψη πληρώνουμε όλοι οι πολίτες σήμερα.

Αν θέλουμε να πάμε το Ρουμλούκι μπροστά θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα απέναντι στον Πολιτισμό και όχι να προσπαθούμε να μεταστεγάσουμε άρον - άρον τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας παραμονές των εκλογών, για να ξεγελάσουμε τον κόσμο ότι δήθεν κάναμε το Πνευματικό Κέντρο.

Οφείλουμε να δούμε όλες του τις πτυχές του Πολιτισμού, ο οποίος εμπεριέχει όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας. Από το τραγούδι, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τις εκθέσεις ζωγραφικής, τις διαλέξεις και γενικά όλες τις τέχνες, μέχρι την Οικολογία και την χωροταξική διαμόρφωση των πόλεων.

Το κυκλοφοριακό χάος σε μια μικρή πόλη όπως η Αλεξάνδρεια είναι ένδειξη έλλειψης Πολιτισμού. Η ηχορύπανση το ίδιο. Τα σπασμένα πεζοδρόμια το ίδιο. Οι ξυλοδαρμοί και εκφοβισμοί το ίδιο.

Αντίθετα η δημιουργία ενός όμορφου περιβάλλοντος, με πάρκα, ποδηλατοδρόμους, και ησυχία, είναι δείγματα υψηλού Πολιτισμού.

Στην Αλεξάνδρεια και το Ρουμλούκι οφείλουμε να φτιάξουμε Πολιτισμό. Προς το παρόν όμως, μιας και έρχονται οι δημοτικές εκλογές, ας αναζητήσουμε Υποψηφίους με Πολιτισμό!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα λες ρε Νικο ποιος σε ακουει ομως?

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ είπε...

Εγώ φίλε μου θα τα γράφω και θα αγωνίζομαι γι'αυτά. Και δεν νομίζω πως είναι άσκοπη προσπάθεια. Υπάρχουν αρκετοί σαν εσένα κι εμένα που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα.