Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Μεγάλες οι ευθύνες του ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας για την αύξηση των κουνουπιών

Οι έκτακτοι ψεκασμοί με αφορμή τον ΙΟ του Δυτικού Νείλου ξαναφέρνει στην επικαιρότητα τα αίτια της αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών στην περιοχή μας. Ενώ κάθε χρόνο πληρώνουμε Δήμοι, Νομαρχία και Περιφέρεια, περισσότερες από 200.000 ευρω για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο στάδιο των αυγών , εν τούτοις την ίδια στιγμή κλείνουμε τα μάτια σε μια από τις αιτίες της συνεχιζόμενης αύξησης αυτών.

Η αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών έχει άμεση σχέση και με την αύξηση της ορυζοκαλλιέργειας στην περιοχή μας. Η σημαντική επιδότηση που δίδεται ανά στρέμμα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους αγρότες των ΜΑΛΓΑΡΩΝ να ενοικιάζουν χωράφια στο Ρουμλούκι για να καλλιεργήσουν ρύζι. Απέναντι σ’αυτήν την αυξητική τάση ορυζώνων στην περιοχή, ο μόνος φορές που θα μπορούσε να «φρενάρει» είναι ο ΤΟΕΒ της Αλεξάνδρειας καθώς και του ΣΧΟΙΝΑ, ΤΡΙΚΑΛΛΩΝ, ΚΟΡΥΦΗΣ κλπ.

Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Αλεξανδρείας μπορεί να αρνηθεί την ορυζοκαλλιέργεια προβάλλοντας ως δικαιολογία την έλλειψη νερού για την άρδευση των συγκεκριμένων εκτάσεων. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα όχι μόνον δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ για την μείωση των εκτάσεων ρυζοκαλλιέργειας αλλά μάλλον επεδίωξε την αύξηση αυτών αφού σήμερα καλλιεργούνται πάνω από 5.000 στρέμματα και μάλιστα οι ορυζοκαλλιέργειες έφτασαν μέχρι τα ακρινά σπίτια των συνοικισμών της πόλης.

Οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι μόνον η διοίκηση του ΤΟΕΒ Σχοινά κατάφερε να μειώσει τις εκτάσεις της ορυζοκαλλιέργειας.

Βεβαίως η διοίκηση της νομαρχίας ασκεί πίεση στους προέδρους των ΤΟΕΒ να ενεργοποιήσουν το «χαρτί» της άρνησης της καλλιέργειας λόγω έλλειψη νερού, ως τόσο όμως μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα η αύξηση αυτής της καλλιέργειας να αυξάνει και τον πληθυσμό των κουνουπιών και παρά τους ψεκασμούς που γίνονται το πρόβλημα να ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής μας.

Όμως η παρουσία τοι Ιου του Δυτικού Νείλου στην Ημαθία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ρουμλουκιού έγινε ο εφιάλτης των κατοίκων και επομένως θα πρέπει οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ να αναθεωρήσουν την στάση τους και να σταματήσουν να δίνουν με μεγάλη ευκολία άδειες για ορυζοκαλλιέργεια.

Φ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: