Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Με παραγωγικές επενδύσεις θα βγούμε από την κρίση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

Το μαχαίρι στο κόκαλο προσπάθησε να βάλει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Βέροιας κ. Ουρσουτζόγλου στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα.

Ξεκινώντας με την ρήση του φιλελεύθερου Αμερικανού νομπελίστα Μίλτον Φριτμαν ότι «δεν υπάρχει τσάμπα γεύμα» ο κ. Ουρσουτζόγλου αναφέρθηκε στην γιγάντωση του κρατισμού στην Ελλάδα ο οποίος επί δεκαετίες ολόκληρες απομυζά τον εθνικό πλούτο. Όμως ΤΩΡΑ έφτασε η ώρα του λογαριασμού και δυστυχώς αυτόν τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσει ούτε η πολιτική ηγεσία των τελευταίων τριάντα ετών ούτε η βαρονία των βουλευτών και των «βουλευτών» αλλά ο απλός Ελληνας φορολογούμενος και ιδιαίτερα ο ελεύθερος επαγγελματίας. Ο κ. πρόεδρος δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στους πολίτες οι οποίοι συνειδητά επιβράβευαν αυτές τις πολιτικές και τους πολιτικούς και τώρα καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Είναι ανάγκη να δούμε την σημερινή κατάσταση με αισιοδοξία και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Είναι ανάγκη να επιλέξουμε την ημαθιώτικη παραγωγή και τις τοπικές εμπορικές αγορές. Είναι βεβαίως και ανάγκη οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δείξουν την ανάλογη συνέπεια και να αποδίδουν αποδείξεις στα προϊόντα που πουλούν. Όμως, η μεγαλύτερη ανάγκη είναι η πολιτεία να προχωρήσει σε παραγωγικές επενδύσεις ώστε επί τέλους να παράξουμε πλούτο και να βγούμε από την ύφεση που απειλεί την ελληνική οικονομία. Ο κ. Ουρσουτζόγλου αναφέρθηκε και στις σημερινές λαϊκές αγορές οι οποίες έπαψαν να παίζουν το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια.

Τ. ΚΟΝΤΟΓΟΥΛΊΔΗΣ, Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Βεροίας

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βεροίας αναφέρθηκε στις αδικίες που υφίσταται ο εμπορικός κόσμος από το παρεμπόριο. Τα φοβικά σύνδρομα που καλλιεργούν κυρίως τα μέσα ενημέρωσης δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα το οποία θα έχει άσχημες οικονομικές επιπτώσεις στο στεγασμένο εμπόριο. Είναι απαραίτητο να ληφθούν φορολογικά μέτρα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να συνοδευτούν από αναπτυξιακά μέτρα τα οποία θα τονώσουν την παραγωγικότητα, αλλά, δυστυχώς, δεν βλέπουμε ακόμα τίποτα. Ο εμπορικός σύλλογος Βέροιας αποφάσισε να ενσωματώσει το ΦΠΑ στις υπάρχουσες τιμές μόνον και μόνον για να διευκολυνθούν οι πολίτες που θα επισκεφτούν τα καταστήματα και να αγοράσουν. Την ίδια στιγμή ο εμπορικός σύλλογος της Βεροίας είναι αντίθετος με την μείωση των μισθών. Η ανάπτυξη θα έρθει με τις επενδύσεις και με τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα για να αλλάξει επιτέλους η σημερινή άθλια εικόνα του κράτους.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αλεξάνδρειας

Ταμειακές παντού, αποδείξεις από όλους

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρείας στην σύντομη τοποθέτηση του τόνισε ότι είναι η ανάγκη τώρα, όσο ποτέ άλλοτε , να στηριχθεί η τοπική αγορά γιατί η αγορά δίνει ζωή στην κάθε κοινωνία με την απασχόληση των εργαζομένων. Συμφώνησε ότι η νέα Κυβέρνηση παίρνει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση κάποια μέτρα για την διαφθορά, αλλά για το παραεμπόριο που πλήττει διαχρονικά την Ελληνική οικονομία δεν κάνει απολύτως τίποτα. Ο κ. Παπαδόπουλος καυτηρίασε και την πρακτική μερικών ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι στις συναλλαγές τους με τους πολίτες θέτουν το ερώτημα αν με ΦΠΑ ή χωρίς ΦΠΑ η απόδειξη. Πέρα από την απώλεια του ΦΠΑ από το κράτος, δημιουργείται και ένας αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των νόμιμων επαγγελματιών που έχουν ΦΠΑ στις αποδείξεις τους και σε εκείνους που δεν κόβουν αποδείξεις. Αναφέρθηκε και στον θετικό ρόλο που παίζουν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης τα οποία διαχρονικά στηρίζουν τις προσπάθειες του εμπορικού κόσμου, ενώ τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης μαζί με τα παπαγαλάκια τους…,παίζουν περίεργα παιχνίδια σε βάρος του εμπορικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: