Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Τέρμα στο "φαγοπότι" των Δήμων από τα έσοδα των Λαϊκών Αγορών


Την τελευταία δεκαετία η εκμετάλλευση των λαϊκών αγορών είχε περιέλθει στους Δήμους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας ακόμα χώρος επώασης οικονομικών σκανδάλων.
Το πρόβλημα ήταν γνωστό στον κάθε πωλητή λαϊκών αγορών και στον κάθε απλό πολίτη καθώς όλοι έβλεπαν να αυξάνονται συνεχώς οι θέσεις των παράνομων πάγκων προς όφελος κάποιων που εισέπρατταν αδήλωτα χρήματα.
Την ίδια στιγμή οι Δήμοι ανέβαζαν το «χαράτσι» αυξάνοντας την τιμή ανά τετραγωνικό των πάγκων, εις βάρος πάντα των μικροπωλητών και κατ’ επέκταση εις βάρος του καταναλωτικού κοινού.
Ετσι εισέπρατταν τεράστια ποσά, κάθε χρόνο, τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν… και όχι με ανταποδοτικό τρόπο, βελτιώνοντας δηλαδή τις συνθήκες στους χώρους των λαϊκών, όπου ακόμα και σήμερα σε πολλές λαϊκές επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες.
Αυτά τα οικονομικά σκάνδαλα και η αδιαφορία των Δήμων να βελτιώσουν τις συνθήκες στους χώρους των λαϊκών αγορών ανάγκασε την Πολιτεία να δώσει τέλος στα «εκτροφεία» των σκανδάλων και στο «φαγοπότι» των Δήμων.
Στο εξής οι μικροπωλητές των λαϊκών αγορών θα καταθέτουν σ΄ έναν ειδικό λογαριασμό της Νομαρχίας το ποσόν που αναλογεί στον κάθε πάγκο και τα χρήματα αυτά θα τα διαχειρίζονται το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι βελτιώνοντας τις συνθήκες των λαϊκών αγορών.
Επι πλέον η Κυβέρνιση αποφάσισε να περικόψει σχεδόν στο ήμισυ την τιμή ανά πάγκο ανακουφίζοντας έτσι τους μικροπωλητές οι οποίοι αναγκαζόταν μέχρι σήμερα να πληρώνουν ένα σημαντικό «χαράτσι» στους Δήμους για αλλότριους… σκοπούς.
Πιο συγκεκριμένα, στο εξής οι μικροπωλητές των τριών λαϊκών αγορών Ημαθίας (ΒΕΡΟΙΑ-ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ) θα πληρώνουν (5)πέντε ευρώ ,αντί (14) δέκα τέσσερα ευρώ, για πάγκους πέντε μέτρων και τρία (3) ΕΥΡΩ για όσους έχουν πάγκο (2,5) μέτρα. Στις άλλες μικρότερες λαϊκές της Ημαθίας θα πληρώνουν (3)τρία ευρώ για όλους τους πάγκους.
Στην νομαρχιακή συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης ήρθε προς συζήτηση το θέμα αυτό και βέβαια κάποιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι έμειναν κατάπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν ότι μέχρι σήμερα τα χρήματα αυτά από τις λαϊκές τα διαχειρίζονταν οι Δήμοι.
Επι του θέματος αυτού ο κ. Μούρνος τόνισε την ανάγκη να καταστούν οι λαϊκές αγορές εφάμιλλες των ευρωπαϊκών, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν τις αγορές τους και όχι όπως συμβαίνει σ’ εμάς σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: