Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ακατάλληλες οι ακακίες που φυτεύονται στην Αλεξάνδρεια

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Την αντίδραση του κόσμου αλλά και του ίδιου του Δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Δημητριάδη προκάλεσε η φύτευση ακακιών στα πεζοδρόμια της πόλης στα πλαίσια του έργου της ανάπλασης. 
Τα συγκεκριμένα δέντρα είναι ακατάλληλα για φύτευση σε πόλεις καθώς το μεγάλο μέγεθός τους και το μεγάλο ριζικό τους σύστημα θα καταστρέψει υποδομές και πεζοδρόμια. 
Ο Δήμαρχος προτίθεται να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να γίνει προσπάθεια να αλλάξει η απόφαση που πάρθηκε ερήμην της Δημοτικής Αρχής. 
Παρακάτω το κείμενο της παρέμβασης του Δημάρχου. 

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
 Προς μεγάλη έκπληξη τόσο της Δημοτικής Αρχής , όσο και του συνόλου των κατοίκων της πόλης της Αλεξάνδρειας και όχι μόνο διεπιστώθη , ότι τα δέντρα που προβλέπονταν να φυτευθούν στα πλαίσια του έργου της ανάπλασης , ήταν δέντρα ακακίας και μάλιστα ξεκίνησε και η φύτευση τους σε ορισμένα σημεία. 
Δεν γνωρίζουμε , ποιανού ιδέα και επιλογή ήταν, αλλά θεωρούμε αδιανόητη μια τέτοια επιλογή και την οποίαν με κανένα τρόπο δεν θα την επιτρέψουμε. 
 Το δέντρο της ακακίας , το οποίο ενδείκνυται για ορισμένες περιπτώσεις (φυτεύσεις σε πρανή για αποφυγή διάβρωσης του εδάφους, φτωχά και μακρυά των οικισμών εδάφη) αλλά σε καμία των περιπτώσεων εντός οικισμών και ειδικότερα εντός της πόλης. 
Είναι δένδρο μεγαλόσωμο (ξεπερνά τα 25 μέτρα σε ύψος) και έχει διάμετρο μεγαλύτερη των 10 μέτρων) με τεράστιο ριζικό σύστημα , το οποίο θα καταστρέψει μετά πάροδο λίγων ετών όλες τις παρακείμενες υποδομές (πεζοδρόμια, φωτιστικά, φράχτες ακόμα και οικοδομές) , είναι γεμάτη με αγκάθια , με ότι αυτό συνεπάγεται για παιδιά και όχι μόνο, επίσης είναι δένδρο ευαίσθητο σε προσβολές από ορισμένους εχθρούς και κυρίως αφίδες (πράσινη και μαύρη ψείρα) – κάμπιες που είναι αδύνατον να καταπολεμηθούν παρά μόνο με την χρήση επικίνδυνων και απαγορευμένων πρός χρήση εντός οικισμών εντομοκτόνων. 
Και τέλος η ανθόπτωση και η φυλλόπτωση θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην καθαριότητα της πόλης και στο φράξιμο των φρεατίων και των αγωγών παροχέτευσης ομβρίων ειδικότερα στην πόλη της Αλεξάνδρειας που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα μετά από βροχοπτώσεις. 
Προς αποφυγή όλων των προαναφερόμενων θα πρέπει άμεσα να δώσετε εντολή στον ανάδοχο του έργου , να προβεί στην αντικατάσταση της ακακίας με δένδρα κατά προτίμηση αείφυλλα ανάλογων διαστάσεων όπως : 
1. Λιγούστρο το ιαπωνικό 
2. Δάφνη Απόλλωνος 
3. Δαφνοκέρασος 
4. Μαγνόλια 
Η επιλογή του είδους και η εναλλαγή των παραπάνω δένδρων κρίνεται σκόπιμος , όπως γίνει σε συνεργασία της Δημοτικής Αρχής , των επιβλεπόντων του έργου και του αναδόχου κατά οικοδομικό τετράγωνο ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. 
Θα ακολουθήσει και αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , που αφορά το παραπάνω θέμα και το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 19/04/2013. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 
 ΦΩΤΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: