Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις


Συνεδρίασε εκτάκτως χθες το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας με μοναδικό θέμα συζήτησης τις έντονες βροχοπτώσεις της Δευτέρας και την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν αρκετοί συμπολίτες μας καταστηματάρχες.
Στα γραφεία του Συλλόγου παρευρέθηκε δικηγόρος από τη Βέροια κ. Σουροβίκης, ο οποίος παρείχε τις νομικές συμβουλές του, τα μέλη του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ.κ. Αλμπάνης Δημήτρης και Γιαβαρνατζής Σταύρος, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Ναλμπάντης και Απατσίδης καθώς επίσης και αρκετοί έμποροι της πόλης που υπέστησαν ζημιές από τις τελευταίες πλημμύρες.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Ουσταμπασίδης ανακοίνωσε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος είχε επαφές διάφορους φορείς, όπως την ΕΣΕΕ, το βουλευτή του Νομού κ. Βεσυρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καραπαναγιωτίδη, το Επιμελητήριο Ημαθίας και τον ΟΑΕΕ, προκειμένου να βρεθεί αν υπάρχει τρόπος βοήθειας ή αποζημίωσης των πληγέντων εμπόρων της πόλης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της Δευτέρας.

Ο βουλευτής του νομού κ. Βεσυρόπουλος ήδη από προχθές κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα για παροχή αποζημιώσεων. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την απάντηση των Υπουργών.

Το ΟΑΕΕ σε σχετική ερώτηση του Εμπορικού Συλλόγου απάντησε ότι υπήρξε στο παρελθόν περίπτωση ελάφρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών πληγέντων πολιτών από θεομηνίες, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το τοπίο σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην συγκεκριμένη περίπτωση της Αλεξάνδρειας..

Ο δικηγόρος που παρέστη στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση ανέπτυξε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί λέγοντας ότι οι καταστηματάρχες που επλήγησαν θα πρέπει να καταγράψουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις ζημιές που υπέστησαν και τους λόγους που τις υπέστησαν καθώς επίσης να έχουν και ανάλογα τεκμήρια όπως φωτογραφίες και βίντεο. Παράλληλα ο κ. Σουροβίκης   εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τον ορισμό επιτροπής πραγματογνώμων από το Υπουργείο ή την Περιφέρεια, η οποία θα εξετάσει τις ζημίες, αντιτείνοντας ότι το πιο καλό θα ήταν να οριστούν πραγματογνώμονες με απόφαση δικαστηρίων οι οποίοι είναι πιο έγκυροι.

Με αιχμές για το έργο της ανάπλασης
Τόσο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ουσταμπασίδης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη όπως ο κ. Παπαδήμας, ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Τσαρτσάνης ονομάτισαν ως κύριο “ένοχο” για τις έντονες πλημμύρες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, το έργο της ανάπλασης που γίνεται τον τελευταίο χρόνο και τα ελλιπή ή και μπαζωμένα σε κάποια σημεία φρεάτια, τα οποία δεν άφηναν το νερό να φύγει μιας και οι περισσότερες ζημιές έγιναν στα  δύο τετράγωνα του Μασούτη και της ΔΕΗ στις οδούς Πλαστήρα, Σ. Βενιζέλου, Γρ. Λαμπράκη, Φιλίππου, Αλ. Παπάγου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ουσταμπασίδης, ο Εμπορικός Σύλλογος είχε "χτυπήσει το καμπανάκι" τόσο στο Δήμαρχο όσο και στον εργολάβο του έργου, ώστε να κάνουν κάτι γιατί αν βρέξει θα υπάρξει πρόβλημα, όπως και τελικά συνέβη με τη θεομήνία της Δευτέρας.
Ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου κ. Παπαδόπουλος ήταν ιδιαίτερα έντονος στις εκφράσεις του για την προηγούμενη διοίκηση του δήμου και τον ανάδοχο του έργου κ. Γκιόνογλου, καθώς επίσης και για όλα τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης λέγοντας ότι είναι ντροπή να συμμετέχουν σ’αυτή.
Τη σιωπή της αντιπολίτευσης καυτηρίασε ο Γιάννης Τσαρτσάνης λέγοντας ότι από τη διοίκηση δεν περίμενες να πει τίποτα, περίμενε όμως από την αντιπολίτευση να αντιδράσει και να θίξει τα κακώς κείμενα.
Ο κ. Ναλμπάντης και κ. Απατσίδης πήραν το λόγο για να συμφωνήσουν κατ’αρχήν με την πρόταση που έγινε από τον Εμπορικό Σύλλογο για σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου ίσως και την προσεχή Δευτέρα.

Ναλμπάντης: Να μεγαλώσει ο αγωγός της Παπάγου
Ο κ. Ναλμπάντης ως μέλος της προηγούμενης διοίκησης και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς μπροστά στην οδό Παπάγου, στο ύψος της ΔΕΗ βρίσκεται ο κεντρικό αγωγός που συγκεντρώνει όλα τα νερά της γύρω περιοχής. Γι’αυτό το λόγο έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν πλημμύρες στο συγκεκριμένο σημείο. Η λύση που πρότεινε ο κ. Ναλμπάντης είναι η τοποθέτηση σωλήνας με μεγαλύτερη διατομή ώστε να μπορεί να απορροφά μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Τέλος δήλωσε ότι είναι δίπλα στους καταστηματάρχες της πόλης, και μπροστάρης σε ό,τι απόφαση πάρει ο Εμπορικός Σύλλογος, αφού και ο ίδιος είναι μέλος του που μάλιστα υπέστη κι αυτός ζημιές στο κατάστημά του.

Απατσίδης: Πρότεινα τη διακοπή του δημοτικού συμβουλίου
Ο κ. Απατσίδης στην τοποθέτησή του τόνισε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας είχε επισημάνει στο Δήμαρχο και την πρόεδρο του Εμπορικού Συμβουλίου τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβαιναν προτείνοντας τη διακοπή του συμβουλίου κάτι που όπως είπε δεν έγινε. “Στις 10 που τελείωσε το δημοτικό συμβούλιο, είχε τελειώσει και η πόλη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Απατσίδης.

Η πολιτική προστασία και το sms
Την είδηση ότι ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας κ. Κοκολάκης απέστειλε sms στο Δήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Δημητριάδη για να τον προειδοποιήσει για την πιθανότητα αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ουσταμπασίδης, ο οποίος αναρωτήθηκε αν γνώριζαν και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι για το μήνυμα αυτό. Πάντως από αυτά που ακούστηκαν στο Ράδιο Αλεξάνδρειας χθες και επιβεβαιώθηκαν από τους συνεργάτες του αντιδημάρχους κ. Κούγκα και Βενιόπουλο, η δημοτική ομάδα του Δημάρχου ήταν ενήμερη για το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο
Όλα τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν εκτενώς στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που όπως φαίνεται θα συγκληθεί με πρωτοβουλία και του Εμπορικού συλλόγου και το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: