Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας.
Την ηλεκτρονική διασταύρωση του αγροτικού εισοδήματος μέσω του ΟΣΔΕ, προτείνει ως μέσο για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής στον πρωτογενή τομέα το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, ως εναλλακτική λύση σε μέτρα όπως η ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου για τους επαγγελματίες αγρότες, η θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή ή η εφαρμογή «κεφαλικού» φόρου 150 ευρώ σε όσους δηλώνουν έσοδα από γεωργική δραστηριότητα.
Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή δημοσιεύματα για τα νέα φορολογικά μέτρα, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι η διασταύρωση αυτή μπορεί να γίνει μέσα από το ηλεκτρονικό αρχείο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου (ΟΣΔΕ), που τηρεί ετησίως ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινωνικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).
Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, με την ετήσια αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, κάθε παραγωγός δηλώνει στο σύστημα το σύνολο της γεωργικής του εκμετάλλευσης, καταθέτοντας τα μισθωτήρια συμβόλαιά του (ελέγχονται διοικητικά στο 100%), ενώ υφίσταται και δειγματοληπτικό επιτόπιο έλεγχο των τίτλων κυριότητας και της καλλιεργημένης έκτασης ή του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων (σε ποσοστό 10%, τυχαία και με ανάλυση κινδύνου).
Το παραγόμενο ηλεκτρονικό αρχείο χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική πληρωμή των οικονομικών ενισχύσεων. «Η πρότασή μας είναι αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο τόσο για το τρέχον οικονομικό έτος, όσο και για τα προηγούμενα, ν' αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Από εκεί, με τη δημιουργία ενός απλού λογισμικού, θα υπολογισθεί για κάθε ΑΦΜ του αρχείου του ΟΠΕΚΕΠΕ το συνολικό καθαρό εισόδημα ατομικής γεωργικής επιχείρησης ανά οικονομικό έτος. Στη συνέχεια, θα γίνει ηλεκτρονική αντιπαραβολή των στοιχείων αυτών με τα αντίστοιχα των κωδικών 915 ή 916 των μηχανογραφημένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Με αυτό τον τρόπο, και στο εξής, θα υπάρχει η δυνατότητα να υπολογίζεται το αγροτικό εισόδημα αυτόματα από το ηλεκτρονικό αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ», υποστηρίζει το ΓΕΩΤΕΕ.
Παράλληλα, σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπολογισθεί άμεσα και το ακριβές ποσόν της πιθανής φοροδιαφυγής για καθέναν από τους περίπου 900.000 κατόχους γεωργικών επιχειρήσεων, που δικαιούνται ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν είναι επαγγελματίες αγρότες.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου