Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ενδιαφέρουσα πρόταση για ανακύκλωση των απορριμμάτων

Θα αποφέρει διπλό κέρδος στον Δήμο

Στην συνεδρίαση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ημαθίας πριν από την συζήτηση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης έγινε η παρουσία μιας πολύ ενδιαφέρουσας πρότασης ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων στον τόπο της χωματερής ή στον Σταθμό Μεταφόρτωσης.             
Σύμφωνα με την πρόταση η εταιρεία αναλαμβάνει με δικά της μέσα και προσωπικό να κάνει διαλογή των αστικών απορριμμάτων στον τόπο του σκουπιδότοπου ή στον Σταθμό Μεταφόρτωσης πριν τα απορρίμματα ταφούν ή φορτωθούν για την Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκπροσώπου της εταιρείας με την ανακύκλωση των απορριμμάτων αφ’ενός μεν μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που θα οδηγηθεί στην Κοζάνη ή στην Θεσσαλονίκη και επομένως θα μειωθεί και το κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας αυτών και αφ'ετέρου θα αποφέρει και κάποιο κέρδος στους δήμους από την εμπορική εκμετάλευση των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία αποτελούν μέχρι και το 40% του συνόλου των αστικών απορριμμάτων.
Στατιστικά τα αστικά απορρίμματα αποτελούνται από : 40% Οργανικά, 29% χαρτί, 14% πλαστικό, 3% γιαλί, 3% μέταλλο, 3% αδρανή υλικά, 8% Λοιπά.
Η Αλεξάνδρεια παράγει περίπου 900 τόνους αστικά απορρίμματα κάθε μήνα.
Από αυτά τα εμπορεύσιμα υλικά μπορεί να φτάσουν το 30% και άρα γύρω στους 270 τόνους θα είναι προς εμπορική εκμετάλευση.
Μετά από υπολογισμούς το κέρδος του δήμου της Αλεξάνδρειας από την μείωση του όγκου των μεταφερόμενων απορριμμάτων θα είναι 12.000 ευρω ανά μήνα δηλαδή περίπου 150.000 ευρω ανά χρόνο.
Πέραν του ποσού αυτού θα υπάρξει και ένα κέρδος από την εμπορική εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία θα προκύψουν από την διαλογή στον τόπο της χωματερής ή στον Σταθμό της Μεταφόρτωσης.
Για παράδειγμα αν έχουμε 45 με 50 τόνους απορριμμάτων στον δήμο της Αλεξάνδρειας και από αυτά μπορούν να βγουν 10 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού, με μια μέση τιμή 40 με 50 ευρω ανά τόνο θα προκύψει ένα ποσόν της τάξεως των 500 ευρω ημερησίως. Από αυτά αν αφαιρεθούν κάποια έξοδα που απαιτούνται για την διαλογή θα προκύψει ένα καθαρό κέρδος μέρος του οποίου θα αποδωθεί στον δήμο.
Επομένως ο κάθε Δήμος που θα προβεί σε συμφωνία με την συγκεκριμένη εταιρεία για την ανακύκλωση των απορριμμάτων θα οφελείται σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο κέρδους θα προκύπτει από την μείωση των αστικών απορριμμάτων που θα οδηγηθούν στην μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και το δεύτερο επίπεδο κέρδους θα προκύψει από την εμπορική εκμετάλευση του ανακυκλώσιμου υλικού που θα προέλθει από την διαλογή.
Ο δήμαρχος της Αλεξάνδρειας κ Φώτης Δημητριάδης δήλωσε ότι θα μπορούσε αυτή η μέθοδος να εφαρμοστεί πιλοτικά και για ένα χρονικό διάστημα στον Δήμο της Αλεξάνδρειας και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα εξαρτηθεί και η παραπέρα συνέχιση της ανακύκλωσης στον χώρο των απορριμμάτων.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλη η ανακυκλωση, αλλα για καποια σχολεια που ειναι κλειστα σε χωρια του δημου μας ?
Μηπως μεταχειριζονται τα παιδακια σαν σκουπιδια? Που ειναι η δημοτικη αρχη και οι τοπικοι αρχοντες?
Δεν εχουν να πουν τιποτα?
Αλλα τι να πουν αφου ειναι ανικανοι να κανουν κατι.
Και μιλαω για τα λεωφορεια που εξυπηρετουσαν παιδια δημοτικων σχολειων σε χωρια του δημου μας.