Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 60 δόσεις για τους μεγαλο-οφειλέτες

«Πράσινο φως» για τη ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους (έως 60 δόσεις και με αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης) των μεγάλων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, άναψε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Κουτρουμάνης.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ενεργοποιείται η Ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου για να «διευκολύνει» την είσπραξη των μεγάλων οφειλών, οι οποίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.
Η ηγεσία του υπουργείου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά λόγω της ύφεσης, σχεδιάζει, παράλληλα, να «βελτιώσει» το σύστημα καταβολής των δόσεων και για τους άλλους οφειλέτες (που οφείλουν μικρότερα ποσά) που έχουν μεν ρυθμίσει τα χρέη τους, αλλά δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις δόσεις που έχουν ρυθμιστεί.
Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται και αναμένεται να προωθηθούν νομοθετικά (στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που κατατίθεται στη Βουλή έως τα τέλη Ιανουαρίου) δεν θα είναι μόνον η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά και το «κούρεμα» των πρόσθετων τελών.
Η Επιτροπή για τους μεγαλο-οφειλέτες θα αρχίσει να λειτουργεί υπό την προεδρία της γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα και θα αποφασίζει για οφειλές ύψους πάνω από 300.000 ευρώ για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, πάνω από 80.000 ευρώ για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 200.000 ευρώ για τον ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: