Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Φεύγει το πανηγύρι από την εκκλησία

Με τη λογική «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι», οι αρμόδιοι φορείς της πόλης αποφάσισαν την διακοπή του πανηγυριού της Αλεξάνδρειας από το χώρο της εκκλησίας και τη μεταφορά του στο χώρο της ΥΕΒ.
Η αρχή έγινε με την άρνηση της εκκλησίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας να παραχωρήσει εκ νέου το χώρο της εκκλησίας για τη φιλοξενία της εμποροπανήγυρης. Η συνέχεια δόθηκε από τη σημερινή Διοίκηση του δήμου, η οποία ελαφριά τη καρδία, αποφάσισε να μεταφέρει το πανηγύρι κάπου αλλού. Φυσικά τέτοιες αποφάσεις ένα μόλις μήνα πριν τον 15αύγουστο δεν μπορεί παρά να είναι πρόχειρες. Αυτή η προχειρότητα όμως ενδέχεται να κοστίσει ακριβά στην πόλη, αφού κινδυνεύουμε πλέον να χάσουμε ένα από τα ελάχιστα τριήμερα που μαζεύαμε κόσμο στην πόλη. Αν αυτή η πρόχειρη απόφαση μειώσει την κίνηση του πανηγυριού και τον κόσμο που θα επισκεφτεί το κέντρο της πόλης, αυτό θα έχει τρομακτικές συνέπειες σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες περιμένουν το πανηγύρι για να δουλέψουν. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, είναι κατανοητό από όλους ότι οι οικονομικές αντοχές των επιχειρήσεων της πόλης μας είναι μηδαμινές.

Φθορά και βεβιασμένες αλλαγές

Η φθορά του πανηγυριού τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή. Η παρακμιακή του πορεία έχει σχολιαστεί απ’όλους τους πολίτες. Ακριβώς όμως λόγω αυτής της παρατηρούμενης φθοράς θα έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να ενσκύψουν σοβαρότερα στο πρόβλημα κα να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, η οποία θα ήταν επ’ ωφελεία όλων. Και της εκκλησίας, και της πόλης, και των επισκεπτών. Αυτό θα περίμεναν οι πολίτες αυτού του δήμου. Με “τελεσίγραφα” της τελευταίας στιγμής από πλευράς της εκκλησίας, και με βεβιασμένες και πρόχειρες αποφάσεις από μέρους της διοίκησης, τίποτα καλό δεν βγαίνει. Φοβούμαι μάλιστα ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα χειρότερα για όλους.
Το πανηγύρι της Αλεξάνδρειας λειτουργεί στο χώρο της εκκλησίας από το 1940 και ακόμα παλιότερα (βλέπε το σημείωμα του Γ. Ντελιόπουλου σήμερα στον ΠΟΛΙΤΗ στη σελίδα 14-15) και κάθε σκέψη αλλαγής της τοποθεσίας θα έπρεπε να παρθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Όπως σωστά τοποθετήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Γιάννης Μοσχόπουλος θα έπρεπε να σκεφτούμε την μετεξέλιξη του πανηγυριού με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση ότι με τη μεταφορά του πανηγυριού στην περιοχή της ΥΕΒ ευνοεί για ακόμη μια φορά τη δυτική πλευρά της πόλης, εις βάρος της ανατολικής.

Το πανηγύρι ως πολιτιστικό γεγονός

Ο συνδυασμός της έναρξης του πανηγυριού της πόλης με την έναρξη των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή αφετηρία για την μετεξέλιξη της σημερινής εμποροπανήγυρης. Ο πολιτισμός στην εποχή μας αποτελεί έναν από τους κυριότερους πόλους έλξης κόσμου και ανάπτυξης για ένα τόπο. Η επίδρασή του στο γενικό γίγνεσθαι μιας πόλης είναι σημαντικότατη και ουσιαστική και μπορεί να βοηθήσει πολύπλευρα ενισχύοντας την τοπική ταυτότητα μιας πόλης και διαμορφώνοντας νέες επαγγελματικές διεξόδους. Σε πόλεις του εξωτερικού ήδη ψάχνουν για νέους τρόπους αξιοποίησης του Πολιτισμού ώστε να δώσουν στον τόπο τους νέα ώθηση.
Στην Αλεξάνδρεια και εν προκειμένου από το πανηγύρι της Παναγίας λείπει η σύγχρονη όψη του πολιτισμού μας που θα μεταμορφώσει το πανηγύρι σε κάτι που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.
Παλαιότερα στα πανηγύρια δέσποζε η ζωοπανήγυρη, η οποία ανταποκρίνονταν στις τότε ανάγκες των πολιτών για αγορά ζώων. Αργότερα και μέχρι σήμερα η ζωοπανήγυρη μετεξελίχθηκε σε εμπορο-πανήγυρη, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των πολιτών για αγορά ειδών ένδυσης, υπόδησης, ειδών για το σπίτι κλπ.
Στη σύγχρονη εποχή μας έχει φθαρεί σημαντικά και αυτό το είδος πανηγυριού. Με τι λοιπόν θα το αντικαταστήσουμε;
Το πανηγύρι ως ένα πολιτιστικό γεγονός αποτελεί μια κομβική σκέψη, η οποία μπορεί να αλλάξει τον ρου του πανηγυριού μας. Ένα πανηγύρι Πολιτισμού είναι ίσως το αίτημα των καιρών μας. Χρειάζεται όμως σοβαρή σκέψη, διεργασίες και δημιουργικός διάλογος με όλους τους φορείς και όλους τους πολίτες.

Ποιος μπορεί να δημιουργήσει κάτι νέο;

Ποιος φορέας είναι ικανός σήμερα να φέρει σε πέρας μια τέτοια φιλόδοξη αποστολή, η οποία θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση σε ολόκληρο το Δήμο της Αλεξάνδρειας; Είναι προφανές ότι η σημερινή Διοίκηση είναι ανίκανη για το σκοπό αυτό.
Πρώτον γιατί δεν πιστεύει σε ένα τέτοιο στόχο.
Δεύτερον γιατί στην 7ετή θητεία της έχει αποδείξει ότι δεν έχει τίποτα το καινούργιο να προσφέρει στην πόλη. Αντίθετα με τη νοοτροπία και τις ενέργειές της αποτελεί περισσότερο μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Το βάρος αυτής της αποστολής πέφτει αναγκαστικά στους ώμους της επόμενης διοίκησης. Της επόμενης διοίκησης, η οποία θα πρέπει να έχει μια δημιουργική ομάδα στις τάξεις της, με φρέσκα μυαλά και όρεξη για δουλειά.
Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές απέχουν ένα μόλις χρόνο, η δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας αποτελεί το επιτακτικό ζητούμενο, αν θέλουμε να δούμε κάτι να αλλάζει σ’αυτή την πόλη.
Νίκος Σουρλόπουλος
Πολιτικός επιστήμονας

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

aytoi na fygoyn kai na pane allou
oust apo thn polh mmas re

DEN EINAI TSIFLIKI SAS REEEEE