Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Οι μαθητές της Ημαθίας ‘‘ανασκουμπώνονται’’ για το Δέλτα

Με πρωτοβουλία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας, και με τη στήριξη του Δήμου Αλεξάνδρειας, τρία σχολεία της Ημαθίας, περίπου εκατό μαθητές και μαθήτριες, θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών «Μία μέρα για το Δέλτα», που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και ο Δήμος Δέλτα.
Πιο συγκεκριμένα, παιδιά από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας, το Δημοτικό Σχολείο Λουτρού και το Δημοτικό Σχολείου Κλειδίου θα κατέβουν την Παρασκευή 1 Απριλίου στις εκβολές του Λουδία, για να βοηθήσουν στον καθαρισμό της περιοχής.

Οι μαθητές θα "αναλάβουν" τμήμα της παραθαλάσσιας περιοχής μεταξύ των εκβολών του Λουδία και του Αλιάκμονα, στα διοικητικά όρια του Δήμου Αλεξάνδριας.
Η εκστρατεία «Μια μέρα για το Δέλτα» είναι ήδη σε εξέλιξη και περιλαμβάνει εθελοντικούς καθαρισμούς σε τέσσερις συνολικά περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Στις 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία καθαρισμός στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού, ενώ θα ακολουθήσουν:
- στις 3 Απριλίου, οι εκβολές του ποταμού Λουδία, (στα διοικητικά όρια του δήμου Δέλτα).
- στις 10 Απριλίου, το παραποτάμιο δάσος του Αξιού στο Ανατολικό (Βαλμάδα)
- στις 17 Απριλίου, το παράκτιο τμήμα του Δέλτα Αξιού στη Χαλάστρα.
Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι μία πολύτιμη φυσική περιοχή, ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης. Προσφέρει σημαντικές «υπηρεσίες» (αγροτικά προϊόντα και ψάρια, οξυγόνο, καθαρισμό του νερού, προστασία από τις πλημμύρες), ενώ μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό τόπο αναψυχής σε απόσταση αναπνοής από τα αστικά κέντρα (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κατερίνη).
Παράλληλα, είναι ένας τόπος «καταπονημένος» από τις ανθρώπινες αυθαιρεσίες. Η ρύπανση από σκουπίδια από τη γύρω περιοχή, αλλά και από την πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υποβαθμίζουν το Εθνικό Πάρκο.
Γι αυτό η προστασία του είναι υπόθεση όλων μας! Αφιερώνουμε «Μία μέρα για το Δέλτα» και αδράχνουμε την ευκαιρία για μία κυριακάτικη εξόρμηση στη φύση.
Πολλές ομάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις: Παιδιά εν Δράσει, Ένωση Πεζών, Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, Όμιλος Ουνέσκο Νέων Θεσσαλονίκης, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Καλλιστώ, Πολιτιστική Γέφυρα, Γυμνάσιο Γέφυρας, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙΘ, Δράση για την Άγρια Ζωή, 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, ΧΑΝΘ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Θεσσαλονίκης, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Φωτογραφικός Όμιλος ΑΠΘ, Ναυτικός Όμιλος Νέας Αγαθούπολης – Μεθώνης, οι φοιτητές του Μεταπτυχιακού Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: