Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Δεν κοστίζουν τίποτα αλλά αξίζουν πολλά!


Η σωστή εκτέλεση έργων  που οδηγεί
σε καλότεχνα έργα, εξοικονομεί χρήματα.
Χρόνια τώρα οι υπερκοστολογήσεις
και οι κακοτεχνίες ήταν ο κανόνας,
που κόστιζε χιλιάδες ευρώ
στους φορολογούμενους πολίτες.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΑΙΣΘΗΤΑ 
ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ 
ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΙ 
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.



Γράφει ο Νίκος Σουρλόπουλος
Πτυχιούχος Φιλοσοφίας
και Πολιτικών Επιστημών




Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύουμε δεν θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι απραξίας για τους Δήμους και τις διοικήσεις τους. Ούτε δικαιολογία για την όποια οπισθοδρόμηση παρατηρηθεί στις πόλεις μας. Άλλωστε αυτή η οικονομική στενότητα είναι αποτέλεσμα της χρόνιας σπατάλης για την οποία φέρουν μεγάλη ευθύνη οι ίδιοι οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τώρα θα πρέπει επιτέλους να σκεφτούν αντίστροφα – αν μπορούν. Θα πρέπει να μετρούν και το τελευταίο ευρώ και να το διαχειρίζονται με τρόπο που να αποδίδει διπλό όφελος στους πολίτες. Θα πρέπει πλέον να διοικήσουν αποτελεσματικά και χωρίς τις σπατάλες του παρελθόντος.
Υπάρχουν πολλά πράγματα  που μπορούν να  γίνουν χωρίς χρήματα και τα οποία θα αναβάθμιζαν αισθητά το Δήμο μας.
Η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος, κερδίζει χρήματα στους πολίτες χωρίς να κοστίζει.
Η σωστή επιτήρηση των έργων οδηγεί σε καλότεχνα έργα που δεν θα μας κοστίσουν στο μέλλον με συντηρήσεις και επισκευές, όπως πολλές φορές έχει συμβεί σε έργα στην Ελλάδα και στο Δήμο μας. Ο τερματισμός της σπατάλης και η σωστή διαχείριση οδηγεί σε εξοικονόμηση χρημάτων.
Η επιβολή του νόμου που αποσκοπεί
στην απελευθέρωση των πεζοδρομίων
από τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα
και στην εύρυθμη λειτουργία των δρόμων
δεν κοστίζει τίποτα.
Αναβαθμίζει όμως αισθητά
την ποιότητα της ζωής των πολιτών. 
Η επιβολή της Νομιμότητας σε όλους του τομείς πέραν των οικονομικών ευεργετημάτων συμβάλει και στην γενικότερη εύρυθμη λειτουργία της πόλης και βελτιώνει έτσι την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Με την επιβολή της νομιμότητας στα παραβατικά φαινόμενα μπορούμε να εμπεδώσουμε αίσθημα Ασφάλειας στους πολίτες. Η επιβολή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας  μπορεί να φέρει την τάξη στους δρόμους μας χωρίς άναρχα παρκαρίσματα, κυκλοφοριακό κομφούζιο και άλλα προβλήματα που τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην μικρή μας Αλεξάνδρεια.
Δεν χρειάζονται χρήματα για να επιβάλλουμε τον νόμο για να απελευθερώσουμε τα πεζοδρόμια για τους πεζούς, θα βελτίωνε όμως σημαντικά την καθημερινότητά τους.
Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν επίσης αν εμείς οι ίδιοι υιοθετούσαμε έναν πιο πολιτισμένο τρόπο συμπεριφοράς, ο οποίος δεν θα μας επιβάλλονταν έξωθεν αλλά που θα πήγαζε από μέσα μας. Ο Εθελοντισμός, η Ανακύκλωση, η χρήση ποδηλάτων, η καθαριότητα των ιδιωτικών χώρων μας, είναι πράγματα που δημιουργούν προτιθέμενη αξία στην πόλη μας χωρίς να κοστίζουν τίποτα. Πολλά πράγματα επίσης μπορούν να γίνουν αν η σκέψη μας γίνει δημιουργική. Αν δηλαδή συνδυάσουμε με νέους τρόπους ήδη υπάρχουσες υποδομές, ήδη υπάρχουσες δράσεις.
Ο Εθελοντισμός, η Ανακύκλωση,
η χρήση ποδηλάτων, η καθαριότητα
των ιδιωτικών μας χώρων
δημιουργούν προστιθέμενη αξία
στις πόλεις μας
χωρίς να κοστίζουν τίποτα.
Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα θα πρέπει να καθοδηγηθούν από τη νέα δημοτική αρχή, η οποία θα πρέπει να αναλάβει την  πρωτοβουλία και να εμπνεύσει τους πολίτες να την ακολουθήσουν σε ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής συμβίωσης.
Ας μην ξανακούσουμε λοιπόν από τους διοικούντες να χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία την οικονομική στενότητα. Ας κάνουν πρώτα όσα δεν χρειάζονται χρήματα για να γίνουν, ας βελτιώσουν την πόλη μας αξιοποιώντας όλο το έμψυχο υλικό και τις υποδομές που ήδη υπάρχουν στον Δήμο μας, κι όταν καταφέρουν όλα τα προαναφερθέντα, τότε ας ζητήσουν κι άλλα χρήματα.
Τελείωσαν οι εποχές των παχιών αγελάδων. Ήρθε η εποχή της σύνεσης, της πρόνοιας, της αποτελεσματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: