Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

100 πρώτες μέρες διοίκησης Δημητριάδη

ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ


Εκατό ημέρες συμπληρώνει η νέα Διοίκηση Δημητριάδη στο τιμόνι του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αλεξάνδρειας, σε μια εποχή που είναι αναμφισβήτητα δύσκολη τόσο οικονομικά όσο πολιτικά. Στις εκατό πρώτες ημέρες η νέα Διοίκηση έχει να επιδείξει θετικά στοιχεία αλλά και αρκετά αρνητικά.



ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αρχίζοντας από τα θετικά δεν μπορεί κανένας να παραβλέψει την τάξη, η οποία μπήκε στη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου, οι οποίες υπολειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια. Η νέα Διοίκηση επανέφερε ένα σφιχτό πρόγραμμα εργασίας, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία κάθε δημόσιας υπηρεσίας. Αρκετοί από τους αιρετούς, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Δημάρχου προσέρχονται στο Δημαρχιακό Μέγαρο από τις 6:30 το πρωί, γεγονός που δείχνει εργατικότητα.
Η μετάβαση άλλωστε από τους παλιούς δήμους στο νέο Καλλικρατικό δεν ήταν εύκολη, ούτε έγινε με την οργάνωση που θα χρειαζόταν ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Ως εκ τούτου η νέα Διοίκηση έπρεπε να «τρέξει» για να προλάβει όλα τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από το νέο νόμο. Παρά τα όποια λάθη, σε αυτό τον τομέα η Διοίκηση τα πήγε καλά. Κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ενοποιήσει τις υπηρεσίες των τεσσάρων Δήμων, να καταθέσει το νέο προϋπολογισμό, να συστήσει τα νέα θεσμικά όργανα που προβλέπονται στον Καλλικράτη και παράλληλα να λειτουργεί ο Δήμος με όλες τις καθημερινές ανάγκες του.

ΑΛΑΖΟΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
Στα αρνητικά της νέας Διοίκησης μετρώνται αλαζονικές συμπεριφορές μελών της, οι οποίες έμειναν στη μνήμη των Αλεξανδρινών πολιτών ως πολύ αρνητικές. Πρώτη μπορεί να αναφερθεί η περιφορά Γαϊδάρου στους δρόμους της πόλης, μετά την εκλογική νίκη του κ. Δημητριάδη. Η ενέργεια αυτή στιγμάτισε την παράταξη Δημητριάδη και τους εμπνευστές της στην συνείδηση του Αλεξανδρινού κόσμου, ο οποίος στη δύσκολη εποχή που διανύουμε επιθυμεί πολιτικό πολιτισμό και όχι εκδικητικότητες.
Μια ακόμη αλαζονική ενέργεια που εξέθεσε ανεπανόρθωτα το Δήμαρχο και την νέα Διοίκηση ήταν η απαράδεκτη ενέργεια του πρώτου τη τάξει αντιδημάρχου κ. Σάκη Κούγκα να παρκάρει παράνομα το αυτοκίνητό του μέσα στο Πνευματικό Κέντρο.
Το αρνητικό είναι ότι ο Δήμαρχος κ. Δημητριάδης σε όλα αυτά τα αλαζονικά φαινόμενα δεν πήρε ξεκάθαρη στάση και δεν τα καταδίκασε αλλά τήρησε σιγήν ιχθύος με αποτέλεσμα ο απλός πολίτης να συμπεραίνει ότι τα επικροτεί.

ΤΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
Σοβαρό ατόπημα της νέας Διοίκησης και του ίδιου του Δημάρχου κ. Δημητριάδη ήταν η επίμονη στήριξη του στενού του φίλου και υποψηφίου στον συνδυασμό του κ. Καρέλη για την έμμισθη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη. Με την εμμονή του αυτή τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει την εντύπωση ότι υπήρχαν προεκλογικές συμφωνίες ενώ τελικά στέρησε από την πόλη ένα πολύ ουσιαστικό θεσμό που θα στήριζε τους δημότες και τους επαγγελματίες. Δεν μπορούμε να μην επαινέσουμε τη θέση της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία στήριξε ένα πρόσωπο που δεν προερχόταν από τις τάξεις της, τον κ. Κώστα Στεφανάκη, ως δείγμα συναινετικότητας.

ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
Στα λάθη επίσης της Διοίκησης συμπεριλαμβάνεται ο χειρισμός του ζητήματος που προέκυψε προσφάτως με τις συνενώσεις Σχολείων.
Σ’αυτό το δύσκολο ζήτημα ο κ. Δημητριάδης φάνηκε ότι έπραξε με βάση το πολιτικό κόστος και τις τοπικιστικές σκοπιμότητες και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες του τόπου.
Αποτέλεσμα, ήταν να καθυστερήσουμε να κάνουμε προτάσεις προς το υπουργείο και τελικά να προταθεί το κλείσιμο του Γυμνασίου Τρικάλων, ενώ ξέσπασε εμπόλεμη διαμάχη μεταξύ των τοπικών κοινωνιών Τρικάλων και Πλατέος.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Στις πρώτες 100 ημέρες η νέα διοίκηση έκανε πολλά λάθη αλλά και αρκετά θετικά. Αυτό όμως που με σιγουριά διαφαίνεται είναι η αλλαγή του πολιτικού τοπίου και της συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στους τοπικούς άρχοντες.
Η νέα Διοίκηση αν και είναι μόλις 100 ημέρες στο τιμόνι του νέου δήμου μοιάζει να έχει υποστεί μεγαλύτερη φθορά απ’ότι αναλογεί στο βραχύ βίο της. Αυτό συμβαίνει όχι τόσο εξαιτίας των ενεργειών της ίδιας της διοίκησης αλλά πρωτίστως επειδή οι πολίτες δεν δίνουν πλέον περίοδο χάριτος. Τα προβλήματα είναι άμεσα και οι πολίτες περιμένουν άμεσες λύσεις. Η σημερινή διοίκηση του δήμου είναι ίσως η τελευταία Διοίκηση του πολιτικού σκηνικού όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία 35 χρόνια. Αν ο Δήμαρχος κ. Δημητριάδης δεν αντιληφθεί σύντομα τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται και δεν αλλάξει ο ίδιος και η διοίκησή του, τότε πολύ σύντομα θα βρεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων. Το ίδιο ισχύει και για την αντιπολίτευση, τόσο την μείζονα, όσο και τις δύο μικρότερες. Πλανώνται πλάνην οικτράν αν νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίζουν να πορεύονται με συνταγές του παρελθόντος.
Η εποχή μας αλλάζει ραγδαία και οι νέες επιτακτικές ανάγκες που διαμορφώνονται χρειάζονται νέα πολιτική εκπροσώπηση. Αν δεν το αντιληφθούν αυτό τα υπάρχοντα σχήματα, τόσο το κακό για τα ίδια. Η φύση πάντως δεν αγαπάει τα κενά και τα συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: