Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011
Πρόταση για δημιουργία προτομής της Πηνελόπης Δέλτα στο Νεοχώρι
Στα πλαίσια της ανάγκης να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς και πόλους έλξης, τέτοιου είδους προτάσεις είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Σήμερα δημοσιεύουμε επιστολή του συμπολίτη μας από το Νεοχώρι κ. Πουρλιώτη Μανώλη, γνωστό για τις πολιτιστικές του ανησυχίες, με την οποία επαναφέρει το θέμα που είχε αρχίσει πέρυσι με τη συλλογή μάλιστα υπογραφών κατοίκων του Νεοχωρίου.
ΠΡΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Ο ΠΟΛΙΤΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΟΜΗ
ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ
Κύριε Διευθυντή, Πριν από 11 χρόνια, όταν γιορτάσαμε στο Νεοχώρι τα 80 χρόνια από την ίδρυση του χωριού στη νέα τοποθεσία που είναι σήμερα (δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιον αιώνα ξεκινάει η ιστορία παρά μόνο έγγραφα του 1906 αναφέρουν ότι ήταν 50 σπίτια 100% Ορθοδόξων Ελλήνων) που αν ανατρέξετε στα αρχεία σας θα δείτε πόσο ωραία αποθανατήσατε εκείνη την όμορφη εκδήλωση με την λαμπρή παρουσία της έκθεσης φωτογραφικού υλικού του Λαογράφου Γ. Ντελιόπουλου.
Τότε εκτός των άλλων που αναφέρθηκαν για την ιστορία του Νεοχωρίου ως παραλίμνιο χωριό της “Λίμνης των Γιαννιτσών” που ως γνωστόν ήταν το επίκεντρο των διαδραματιζομένων γεγονότων και ορμητήριο των αγωνιστών κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, έγινε εκετεταμένη αναφορά για τη συγγραφέα του δημοφιλέστερου βιβλίου της ελληνικής λογοτεχνίας “ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ” της Πηνελόπης Δέλτα, για την αναφορά που κάνει και γράφει στο βιβλίο ειδικά για το Νεοχώρι (Νιχώρι) και για τον τόπο μας εκείνη την περίοδο της ιστορίας μας.
Από τότε, με πρωτοβουλία μου ως προέδρου του Συλλόγου Νεοχωρίου και αντιπροέδρου των Συλλόγων Ν. Ημαθίας, τυπώσαμε πάλι εδώ στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας σας “Ο ΠΟΛΙΤΗΣ”, σε ωραίο χαρτί, τα αποσπασματα που γράφει η Πηνελόπη Δέλτα στο βιβλίο της στα “ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ” για το Νιχώρι, με αποτέλεσμα από τότε να κοσμήται η Βιβλιοθήκη του Δήμου της Αλεξάνδρειας με αυτό τον πίνακα μέχρι σήμερα.
Θέλοντας στη συγγραφέα να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στα αναγραφόμενά της για τον τόπο μας, να κάνουμε την προτομή της και σε μια στήλη να φιλοτεχνήσουμε τα λεγόμενά της.
έτσι λοιπόν μου δημιουργήθηκε η ιδέα να κάνουμε αυτό το έργο στο Νεοχώρι, να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς της ιστορίας μας, γιατί με την αποξήρανση της λίμνης και τη δημιουργία του εύφορου κάμπου, χάθηκε και η λαμπρή ιστορία μας για την οποία δεν αναφέτεται κανένας.
Φυσικά βρήκα ανταπόκριση του κόσμου με τη συλλογή υπογραφών και την ανταπόκριση του τωρινού Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Έτσι κάναμε επιστολή στο πρώην δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αλεξάνδρειας, στις 30-4-2010 χωρίς καμιά ανταπόκριση, την οποία επιστολή σας καταβάλλω!
Έτσι λοιπόν θέλοντας να πάρει διάσταση το θέμα, σκέφτηκα να το δώσω διάσταση μέσω της εφημερίδας σας, που πάντα φιλοξενεί τέτοιου είδους αιτημάτων, σε σχέση με τον πολιτισμό.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα προς όλους τους κατοίκους του Ρουμλουκιού, ότι και ιστορία έχουμε και αρχαιολογικά μνημεία (στο Νησί) Βυζαντινά και Περιβαλλοντικά πράγματα να αναδείξουμε, να μάθουν και οι νέοι μας μορφολογικά πώς ήταν ο τόπος μας και πώς έγινε και επίσης να κάνουμε και να δημιουργήσουμε και άλλα σημεία αναφοράς της ιστορίας μας σε όλο τον Καλλικρατικό νέο Δήμο Αλεξάνδρειας. Π.χ. το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την προτομή μιας Ρουμλουκιώτισσας γυναίκας με το κατσούλι κλπ.
Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να μπορέσουμε μέσω της εφημερίδος σας να αναδείξουμε και να δώσουμε μια άλλη διάσταση στο θέμα και να προβληματιστούμε και για πολλά άλλα!
Με τιμή
ΠΟΥΡΛΙΩΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου