Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Νέα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δ. Χαλκηδόνας Θεσ/κης: «Ιδιωτικοποιούνται» τα σκουπίδια

Σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη προχωρά η διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνας, ακολουθώντας μια τακτική που πλέον τείνει να καθιερωθεί στους νέους καλλικράτειους δήμους. Ανάλογη απόφαση έχει λάβει και ο Δήμος Λαγκαδά, ενώ σε τροχιά ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας βρίσκονται και άλλοι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Δήμος Χαλκηδόνος με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (219/2011) αποφάσισε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, κάνοντας χρήση της διάταξης του άρθρου 75 του νόμου 3852/2010 για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», που παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν σε ιδιώτες υπηρεσίες όπως η αποκομιδή και η μεταφορά απορριμμάτων.
Ο προϋπολογισμός που ήδη έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο αγγίζει τις 400.000 ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί θα έχει διάρκεια τεσσάρων περίπου μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός τρέχει από χθες, ενώ μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έχει αποφασιστεί (απ. 167/2011) ο δήμος να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση «προμηθειών παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων» καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να ικανοποιήσει τις τρέχουσες ανάγκες του δήμου στις περιοχές Αγίου Αθανασίου και Κουφαλίων. Η ανάδοχος της απευθείας ανάθεσης προτείνεται να είναι η εταιρεία «Ελληνική Ανακύκλωση ΑΕΒΕ» και το ποσό που έχει ήδη εγκριθεί είναι 152.550 ευρώ.
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Θα πετύχουμε μείωση του κόστους
Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Βλαδίμηρος Μωυσίδης, «ο δήμος επέλεξε την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες προκειμένου να παρέχει επαρκείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και για να πετύχει μείωση του κόστους». Παρατήρησε δε ότι η πρακτική της ανάθεσης σε ιδιώτη της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων στους προηγούμενους αυτοτελείς δήμους, ιδίως στον Άγιο Αθανάσιο, δεν ήταν άγνωστη. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στην ευρύτερη περιοχή να δημιουργηθεί σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που θα επιλύσει πολλά προβλήματα σε όλους τους όμορους δήμους.
Τι θα γίνει με τους οδηγούς απορριμματοφόρων και τους διμηνίτες
Σε ό,τι αφορά τους 4-5 μόνιμους υπαλλήλους που απασχολούνταν ως οδηγοί στα απορριμματοφόρα, αυτοί θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες ως χειριστές μηχανημάτων, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι δίμηνες συμβάσεις των εργαζομένων στην αποκομιδή.
Αντίθετη η αντιπολίτευση στην ιδιωτικοποίηση
Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και στην απόλυση των συμβασιούχων δηλώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και δη της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Όπως τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Σάββας Μωυσίδης, η ιδιωτικοποίηση θα κοστίσει περισσότερο, θα στερήσει θέσεις εργασίας και δεν θα παρέχει καλές υπηρεσίες καθαριότητας στους πολίτες.
«Είμαστε αντίθετοι και καταψηφίσαμε τις προτάσεις της πλειοψηφίας, γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται ούτε για τις υπηρεσίες ούτε για τις συνθήκες εργασίας ούτε για την ασφάλιση των εργαζόμενων. Οι πολίτες πληρώνουν για την καθαριότητα που πρέπει να παρέχεται από τον δήμο» τονίζει και φέρνει ως παράδειγμα τη μη επαρκή αποκομιδή των σκουπιδιών από τα χωριά του δήμου, που γίνεται δύο φορές την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: