Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

Συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άγγελου Τόλκα στον ΠΟΛΙΤΗ

Ένα μήνα περίπου πριν τις πιο σημαντικές εκλογές της μεταπολίτευσης φιλοξενήσαμε στα γραφεία του ΠΟΛΙΤΗ το βουλευτή της Ημαθίας από το ΠΑΣΟΚ, κ. Άγγελο Τόλκα και τον ρωτήσαμε για το πώς βλέπει την κατάσταση της χώρας ένας νέος πολιτικός. 
Μας μίλησε για τα λάθη του παρελθόντος, για τις προοπτικές του τόπου μας, το διακύβευμα των προσεχών εκλογών καθώς επίσης για το έργο του τα τελευταία δυόμιση χρόνια και τις αξίες που θα πρέπει να πρεσβεύει ένας νέος πολιτικός. 
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης. 


- Είστε μόλις 34 χρονών. Γίνατε υφυπουργός σε πολύ νεαρή ηλικία. Πώς ήταν η εμπειρία ενός Υπουργείου;


Άγγελος Τόλκας: Ήμουν σε μια πολύ δύσκολη θέση καθώς ήμουν εκπρόσωπος Τύπου, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που διαδραματίζονταν όλες οι εξελίξεις για την οικονομική πορεία της χώρας. Όλες αυτές οι εξελίξεις που οδήγησαν στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.
 Ήταν μια πολύ μεγάλη στιγμή για μένα, μια τιμή για μένα και τον τόπο μας. Έζησα πολλές εμπειρίες και ένα πολύ συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο.


 - Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα μέσα σ’αυτό το σύστημα; 


 Α.Τ.: Αλλαγές μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει και η βούληση των ανθρώπων. Εγώ στο υπουργείο μου έκανα αρκετές αλλαγές. Κατ’αρχήν μείωσα τον προϋπολογισμό του υπουργείου μου αναγνωρίζοντας τις ανάγκες για περικοπή δαπανών.
Μείωσα δηλαδή τον προϋπολογισμό του υπουργείου μου κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερον, απέλυσα διπλοθεσίτη δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος ήταν διορισμένος και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Και όχι μόνο τον απέλυσα αλλά του ζήτησα πίσω και τα χρήματα που πήρε. Κάναμε ένα σχέδιο για εξοικονόμηση της ΕΡΤ, το οποίο όμως ο επόμενος υπουργός δεν προχώρησε. Λειτούργησα το υπουργικό μου γραφείο με το 30% του προϋπολογισμού μου, και με πολύ λιγότερα άτομα από αυτά που δικαιούμουν. Δεν χρειαζόμαστε μεγάλα γραφεία 30 ατόμων. Τα λέω αυτά για να δείξω ότι υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουμε πράγματα αν το θέλουμε. Αρκεί να είμαστε ευσυνείδητοι και να αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη της θέσης μας.


 - Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος με τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Έγιναν λάθη τα τελευταία χρόνια. Συμμερίζεστε αυτό το θυμό; 


 Α.Τ.: Και λάθη έγιναν και παραλείψεις και είναι δικαιολογημένος ο θυμός των πολιτών. Όταν κόβεις εισοδήματα είναι αναπόφευκτο να αντιδράσει ο κόσμος. Πάρθηκαν μέτρα άδικα. Το γνωρίζουμε. Αυτό όμως έγινε γιατί η Ελλάδα μας βρέθηκε σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των τραγικών λαθών και παραλείψεων όλων των περασμένων δεκαετιών. Φθάσαμε σε αυτό το σημείο ως αποτέλεσμα πρακτικών και νοοτροπιών των προηγούμενων δεκαετιών και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε επώδυνα μέτρα.
Αν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, έστω και μειωμένες. Αν δεν παίρναμε όλα αυτά τα μέτρα θα χρεοκοπούσαμε και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Εγώ είμαι 2,5 χρόνια βουλευτής και αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί για ό,τι έπραξα, είπα και ψήφισα τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Δεν μπορώ όμως να αναλάβω την ευθύνη για όλα τα τραγικά λάθη που έγιναν τις περασμένες δεκαετίες.


 - Ποιό νομίζετε ότι είναι το πολιτικό διακύβευμα των προσεχών εκλογών; 

Α.Τ.: Θα μιλήσω για τη σχέση πολίτη και πολιτικού από την οποία σχέση εξαρτώνται πολλά. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τί θα επιλέξει ο πολίτης;
Θα επιλέξει αυτόν που λέει ψέματα, που λέει ωραία και παχιά λόγια, χαϊδεύει αφτιά, και παρουσιάζει ωραιοποιημένη την κατάσταση; Ή θα επιλέξει αυτόν που μιλάει αληθινά και λέει πλήρως την αλήθεια, ώστε να ξέρει ο κόσμος τί συμβαίνει;
Θα επιλέξει αυτόν που αποφεύγει να παίρνει θέσεις γιατί έχει μικροπολιτικά οφέλη ή θα επιλέξει αυτόν που έχει καθαρές θέσεις και τις υπερασπίζεται;
Θα επιλέξει αυτόν που απλά πίνει ένα καφέ και τον γνωρίζει έστω κι αν δεν κάνει τίποτα, ή αυτόν που πραγματικά μάχεται για τα συμφέροντα του τόπου μας και των πολιτών;
Ο κόσμος μας επέλεξε βουλευτές γι’αυτό ακριβώς το λόγο για να μαχόμαστε για τα συμφέροντα του τόπου.


 -Εσείς είστε νέος και δεν φέρετε ευθύνη για την κατάσταση που έφθασε η Ελλάδα. Ζητάτε όμως την ψήφο για να διαχειριστείτε την κατάσταση από εδώ και πέρα. Με ποιές αρχές πολιτεύεστε; Τί νέο φέρνετε στο πολιτικό σκηνικό; 


Α.Τ.: Εγώ δεν είμαι όπως οι άλλοι. Ο κόσμος που με ψήφισε το 2009 μου έλεγε σε ψηφίζω αλλά μην γίνεις ίδιος. Αυτό προσπάθησα να το κρατήσω ως κόρη οφθαλμού. Προσπαθώ να μιλώ με τα έργα μου και τα αποτελέσματα που φέρνω και όχι με παχιά λόγια.
Τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχω κάνει συγκεκριμένα πράγματα στην Ημαθία και έχω επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για τον τουρισμό στην Ημαθία βοήθησα στην ανάπτυξη του διαδικτυακού μουσείου της Βεργίνας. Κάναμε την παλιά Μητρόπολη της Βέροιας. Προσπάθησα να στηρίξω την αγροτική παραγωγή όσο μπορούσα και με το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, αλλά και με σεμινάρια που έγιναν.
Όλα αυτά ήταν προσωπικές πρωτοβουλίες και τις αναφέρω. Μπορώ να αναφέρω κι άλλα πολλά.
Πάνω απ’όλα όμως αυτό που θέλω να με χαρακτηρίζει ως πολιτικός είναι η εντιμότητα και ειλικρίνεια προς τους πολίτες. Θέλω να λέω την αλήθεια όπως ακριβώς έχει. 


 - Μια απλή ερώτηση που είναι όμως στα στόματα όλων. Θα βγούμε από την κρίση; Αρκούν τα μέτρα που πήραμε ή τί άλλο πρέπει να γίνει; 


 Α.Τ.: Είμαστε στο μέσο της κρίσης. Έχουν γίνει επίπονες θυσίες, αλλά δεν έχουμε κανένα περιθώριο τώρα να τα παρατήσουμε και να μην τελειώσουμε αυτή την προσπάθεια. Όσο περισσότερο προσπαθήσουμε τόσο γρηγορότερα θα βγούμε από την κρίση. Η τύχη μας εξαρτάται από εμάς. Είναι υπόθεση Ελληνική. Δεν πρόκειται να μας σώσει κανένας αν δεν προσπαθήσουμε από μόνοι μας να σωθούμε. Πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε.


 - Το κίνημα της πατάτας ανέδειξε το θέμα της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων. Ταυτόχρονα όμως αναδείχτηκε το κενό του συνεταιριστικού πνεύματος. Μετά την χρεωκοπία του συνεταιρισμού τις περασμένες δεκαετίες, πιστεύετε ότι μπορεί να αναγεννηθεί με καινούργιο θεσμικό πλαίσιο; 


 Α.Τ.: Ο τρόπος που λειτούργησαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στην Ημαθία τις περασμένες δεκαετίες έκαναν πολύ κακό στην Ημαθία και αντανακλά τον τρόπο που λειτουργούσε η Ελλάδα. Ωστόσο οι σημερινοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί αλλάζουν μορφή και πλαίσιο. Πάμε σε πιο εμπορικές μορφές, οι οποίες θα φέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά και θα βοηθήσουν περισσότερο στην καλύτερη εμπορία του αγροτικού προϊόντος που τόσο πολύ διαθέτουμε εδώ στην Ημαθία.

 - Τί θα γίνει με την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες; 

Α.Τ.: Καταφέραμε με τροπολογία που καταθέσαμε στην βουλή να επιστραφεί το ΦΠΑ στους αγρότες με τον περσινό τρόπο. Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα καταβληθεί στους αγρότες.


 - Στην Αλεξάνδρεια η μία Υπηρεσία κλείνει μετά την άλλη. Η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ. Τώρα ακούγεται ότι θα κλείσουν το ΙΚΑ το ΟΑΕΔ η Εφορία. Τί θα γίνει; 

Α.Τ.: Όλο αυτό το διάστημα ήμουν πολύ κοντά στις ανησυχίες των Αλεξανδρινών πολιτών. Τελευταία επισκεφτήκαμε με το Δήμαρχο Αλεξάνδρειας το Υπουργείο Εργασίας.
 Ο ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να μετακινηθεί.
Όσον αφορά το ΙΚΑ, γίνεται μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για να μπορούμε να βγάζουμε τις συντάξεις των πολιτών πιο γρήγορα, γιατί σήμερα περιμένουν για πολύ μεγάλο διάστημα. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν το διοικητικό κομμάτι του ΙΚΑ και όχι το ιατρικό.
Οι πολίτες της Αλεξάνδρειας, οι επιχειρήσεις της Αλεξάνδρειας και οι συνταξιούχοι του τόπου δεν θα χρειαστεί ποτέ να μετακινηθούν στη Βέροια για να εξυπηρετηθούν.


 - Οι αλλαγές που θα γίνουν στοχεύουν μόνο στην περικοπή δαπανών ή και στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης. Εν τέλει στοχεύουν να μειώσουν χρήματα ή να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες; 

Α.Τ.: Στόχο έχουμε την αναδιοργάνωση του ΙΚΑ. Όλοι γνωρίζουν ότι αργούν πολύ οι συντάξεις. Οι αλλαγές γίνονται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των ασφαλισμένων. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν μετά το Μάιο.


 - Για την Εφορία τι σχέδιο υπάρχει; 


 Α.Τ.: Για την Εφορία θέλω να σας θυμίσω ότι μέχρι το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε διαλύσει το ΣΔΟΕ και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.
Σήμερα η ανάγκη είναι να φτιάξουμε τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Για το λόγο αυτό φτιάχνουμε στην κεντρική Εφορία -στην πρωτεύουσα κάθε νομού- ένα Τμήμα ελέγχου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι η φοροδιαφυγή. Επαναλαμβάνω όμως ότι ο πολίτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. 
Ο Αλεξανδρινός πολίτης δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί από την πόλη του για να εξυπηρετηθεί. Επίσης έχουν γίνει τόσες πολλές ηλεκτρονικές εφαρμογές με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν εύκολα και γρήγορα.


- Θα γίνουν στρατόπεδα υποδοχής μεταναστών στην Αλεξάνδρεια; 

Α.Τ.: Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμιά επίσημη πρόταση για να γίνει στρατόπεδο υποδοχής μεταναστών στην Αλεξάνδρεια. 


 - Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας και λανθασμένων επιλογών, φαίνεται ότι κάτι περπατάει στο θέμα της Αγοράς της Κουλούρας. Τί θα γίνει; 

Α.Τ.: Η Αγορά της Κουλούρας και το κακό χάλι στο οποίο βρίσκεται αποτελεί μια μικρογραφία της πορείας της χώρας μας. Υπάρχουν ευθύνες πολλών για το σημερινό κατάντημα. Παρ’όλ’αυτά με δικές μου ενέργειες έγινε δυνατή η μετεγκατάσταση δύο υπηρεσιών στην αγορά της Κουλούρας.
Να σημειωθεί ότι αυτές οι δύο Υπηρεσίες είχαν αποφασίσει να φύγουν από την Ημαθία και να πάνε στην Πέλλα επειδή εκεί είχαν ιδιόκτητους χώρους. Αυτό θα ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη για τον τόπο. Τελικά καταφέραμε να μείνουν και να εγκατασταθούν στην Αγορά της Κουλούρας.
Πέραν όμως της μετεγκατάστασης των δύο παραπάνω υπηρεσιών καταφέραμε και κάτι σπουδαιότερο. Καταφέραμε να είναι δυνατή η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, ενός πολύ σημαντικού θεσμού που θα βοηθήσει πολύ στην αγροτική ανάπτυξη, καθώς θα φέρει σε επαφή αγρότες και εμπόρους.


 - Οι έμποροι ανησυχούν μήπως ανοίξει κάποιο πολυκατάστημα. Τί ισχύει; 

Α.Τ.: Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Επικοινώνησα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας και απάντησα στις ανησυχίες τους. Ο χώρος στην Αγορά της Κουλούρας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.


 - Το ΠΑΣΟΚ περνάει μια πολύ δύσκολη φάση. Θα ανακτήσει πιστεύετε την δύναμή του με το νέο αρχηγό; 

Α.Τ.: Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την φωτογραφία της στιγμής. Πιστεύω ότι θα αλλάξει αυτή η εικόνα. Δεν πρέπει όμως να μας καθορίζουν οι δημοσκοπήσεις. Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνουμε όλοι οι πολίτες στον εαυτό μας είναι ποιό κόμμα μπορεί να αναλάβει αυτή τη δύσκολη στιγμή να κρατήσει τις τύχες μας στα χέρια του. Και η δεύτερη ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν μας απογοήτευσαν, που έδειξαν μια σοβαρότητα και μια εντιμότητα σε όλη αυτή την πορεία, ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι που μπορούν να εκπροσωπήσουν την Ημαθία αλλά και την Ελλάδα, αυτή τη δύσκολη περίοδο.


 - Πώς βλέπετε το μετεκλογικό τοπίο. Θα υπάρξουν συνεργασίες; Πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες; 


 Α.Τ.: Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται τις συνεργασίες. Συνεργασίες όμως που γίνονται με βάση συγκεκριμένες αρχές και προτεραιότητες που έχει η χώρα. Θα τα δούμε όλα μετά της εκλογές. Αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε θα δούμε αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών και τα πρόσωπα που θα την επιτύχουν. Όποιες όμως συνεργασίες γίνουν θα πρέπει να γίνουν με βάση αρχές και αξίες.


 - Τί θα λέγατε ως νέος άνθρωπος προς τους νέους ανθρώπους που παλεύουν να δημιουργήσουν τις ζωές τους; 

Α.Τ.: Η παραίτηση, η απομάκρυνση και η αποχή δεν είναι λύση. Όσο οι νέοι άνθρωποι δεν συμμετέχουν για να αλλάξουν τα πράγματα, τόσο αφήνουν χώρο να βολεύονται ακόμα όσοι έμαθαν να εκμεταλλεύονται τα συστήματα και τα μέσα για να είναι αυτοί καλά. Εμείς οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να μετατρέψουμε την αγανάκτηση και τον προβληματισμό μας σε θετική ενέργεια. Οι νέα γενιά πρέπει να συμμετέχει για να αλλάξουμε μαζί τα στραβά πράγματα που όλοι γνωρίζουμε. Αν δεν το κάνουμε εμείς οι νέοι κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Οι καταχρήσεις του παρελθόντος μας έφεραν σ’αυτό το σημείο. Εμείς οι νέοι θα πρέπει να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για να φτιάξουμε τις ζωές μας πάνω σε υγιείς βάσεις.

 Τέλος θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο της Ημαθίας Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: