Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Έχει ή δεν έχει αμίαντο ο αγωγός νερού κ. Στεργιόπουλε;



Η προάσπιση της υγείας, σε θέματα που έχουν σχέση με την ύδρευση, την αποχέτευση και γενικότερα το περιβάλλον , εξαρτάται από την υπεύθυνη στάση των αρμοδίων και την ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών από τους τοπικούς άρχοντες.
Λέγοντας την αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι, μπορεί να αντιμετωπισθεί και να λυθεί το πρόβλημα, ενώ αντίθετα το «κουκούλωμα» των προβλημάτων μόνο τους λίγους βολεύει, ενώ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στους πολλούς συνανθρώπους μας.
Πρόσφατα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο Νομάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης έφερε προς συζήτηση το μέγα πρόβλημα με τα μολυσμένα νερά των γεωτρήσεων του κάμπου.
Εκεί, λοιπόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Χασιώτης ρώτησε τον παρευρισκόμενο δήμαρχο Αντιγονιδών και πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Υδρευσης κ. Γρηγόρη Στεργιόπουλο αν υπάρχουν σωλήνες αμιάντου στον κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί τον Δήμο Αλεξάνδρειας με νερό από τις πηγές του ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ.
Απαντώντας ο κ. Στεργιόπουλος και χωρίς καμιά επιφύλαξη ενημέρωσε τον κ. Χασιώτη και κατ’επέκταση το Νομαρχιακό Συμβούλιο ότι ο κεντρικός αγωγός δεν έχει σωλήνες αμιάντου.
Και φυσικά όταν αυτή τη δήλωση την κάνει ο αρμόδιος πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Υδρευσης και μάλιστα ενώπιον του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου τότε πραγματικά θα πρέπει να σταματάει κάθε ανησυχία των πολιτών σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν πίνοντας νερό, το οποίο περνάει μέσα από σωλήνες αμιάντου.
Όμως, η δημοσιογραφική εμπειρία μας δίδαξε ότι πρέπει να αναζητούμε την αλήθεια ακόμα και πίσω από τις επίσημες δηλώσεις των πολιτικών.
Ετσι ανατρέξαμε στα μαγνητοφωνημένα αρχεία του ΠΟΛΙΤΗ, καθώς επίσης ρωτήσαμε και ανθρώπους που γνωρίζουν από πολλές πλευρές τα θέματα του Ενιαίου Συνδέσμου Υδρευσης και τα προβλήματα που υπάρχουν.
Το πρώτο που ανακαλύψαμε ήταν μια δημόσια δήλωση του δημάρχου Πλατέος κ. Φώτη Δημητριάδη, ο οποίος, σαν πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, είχε δηλώσει ότι στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης υπάρχουν τμήματα με σωλήνες αμιάντου, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθούν.
Την ύπαρξη τμημάτων με σωλήνες αμιάντου στο κεντρικό δίκτυο μας την επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Αλεξανδρείας κ. Γκιόνογλου, ο οποίος μάλιστα γνωρίζει το θέμα και σαν εργολάβος, αφού χρειάστηκε, ο ίδιος με το συνεργείο του, να διορθώσει τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης.
Το ίδιο πληροφορηθήκαμε και από κάποιους άλλους εργολάβους και τεχνίτες που και αυτοί συμμετείχαν στη διόρθωση βλαβών του κεντρικού αγωγού.
Κατόπιν αυτών, πώς γίνεται να γνωρίζουν, τόσοι πολλοί, την ύπαρξη σωλήνων αμιάντου στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης και να μην το γνωρίζει ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Στεργιόπουλος;
Κατά την άποψή μας δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:
Ή ο δήμαρχος Αντιγονιδών ανέλαβε τη θέση του προέδρου χωρίς να ενδιαφερθεί ώστε να ενημερωθεί για τα προβλήματα που ανέλαβε και φυσικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός τόσο σοβαρού Φορέα ή εν γνώσει του έλεγε ψέματα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Το τι από τα δύο ισχύει είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει προσεχώς, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Χασιώτης που είχε υποβάλει το ερώτημα προς τον κ. Στεργιόπουλο αλλά και το σύνολο των Νομαρχιακών Συμβούλων θα θελήσουν να μάθουν την πραγματική αλήθεια και όχι αυτή που τους σερβίρισε ο κ. Στεργιόπουλος από άγνοια ή εσκεμμένα.
Σύντομα, λοιπόν, θα περιμένουμε από τον κ. Στεργιόπουλο να πάρει θέση στο πρόβλημα που προέκυψε και φυσικά να ζητήσει συγνώμη , που με την άγνοιά του παραπληροφόρησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Με την ευκαιρία, όμως, αυτή καλό θα ήταν να απαντήσει επίσης και να ενημερώσει τους πολίτες των επτά Δήμων του Κάμπου για ποιους λόγους και με ποια απόφαση αυξήθηκε στα 2 εκατ. το κόστος της μελέτης για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης και επέκτασης του, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το κόστος δεν θα ξεπερνούσε το 1 εκατ ευρώ;
Θα πρέπει να βρει το θάρρος να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά ο
κ. Στεργιόπουλος , ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πόσα εκατ. θα φορτωθούν στην πλάτη τους, για τη σύνταξη αυτής της μελέτης και για την οποία τόσα πολλά ειπώθηκαν-καταγγέλθηκαν από κάποιους δημάρχους του κάμπου και φυσικά άλλα τόσα γράφτηκαν στον τοπικό τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: